KÄ…cik Kulinarny: Wielkanocne wypieki

DziÅ› w naszym KÄ…ciku proponujemy przepis na babkÄ™ wielkanocnÄ….

Składniki

  • 150 g masÅ‚a
  • 220 g mÄ…ki pszennej
  • 40 g + 20 g mÄ…ki ziemniaczanej
  • 20 g kakao, przesianego
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 1 Å‚yżeczka ekstraktu pomaraÅ„czowego/ waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt pomarańczowy i zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać szpatułką.

Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie miseczki. Do jednej dodać 20 g przesianej mąki ziemniaczanej, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, wymieszać. Obydwa ciasta przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych, odciąć końcówki. Zamiast rękawów możemy naprzemiennie nakładać ciasto łyżką.

Przygotować foremkę. Ciasto nakładać wyciskając z rękawów, naprzemiennie, robiąc kleksy, to ciemne, to jasne. Formę wypełnić do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Babę możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

Przypominamy także przepisy prezentowane w ubiegłych latach:

Mazurek Wielkanocny

KÄ…cik Kulinarny: Sernik z RosÄ…

KÄ…cik kulinarny: jajka faszerowane

Kącik Kulinarny: propozycje na wielkanocny stół

Mazurki- ciasta, które robimy raz w roku

Panie z KGW polecajÄ… zupy wielkanocne

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content