KÄ…cik Kulinarny: Sernik z RosÄ…

DziÅ› w KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy: „sernik z rosÄ…”, wedÅ‚ug przepisu pani Asi.

Potrzebne sładniki:

Ciasto

  • 250 g mÄ…ki
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 150 g masÅ‚a (zimnego)

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie Å›mietankowe lub waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roÅ›linnego

Pianka bezowa

  • 6 biaÅ‚ek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Ciasto

Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozdrobnić składniki na kruszonkę (siekać na stolnicy lub rozdrobić mieszadłem miksera planetarnego lub rozdrobnić palcami). Następnie dodać 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę.

FormÄ™ wysmarować masÅ‚em i wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. Ciasto porozrywać i rozÅ‚ożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.

Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Masa serowa

2 jajka i 4 żółtka (białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując.

W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymanÄ… mieszankÄ™ do masy serowej miksujÄ…c na maÅ‚ych obrotach. Na koniec wlewać olej roÅ›linny. 

Delikatnie wylać masÄ™ na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do Å›ciÄ™cia siÄ™ masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni.

Piana

Pianę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z cukrem i szczyptą soli na sztywną i gęstą pianę.

Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić wzorki za pomocą widelca lub zostawić gładki wierzch.

Piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Kropelki rosy powinny pojawić siÄ™ po okoÅ‚o godzinie.

Smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content