Wielkanoc to czas mazurków. Mazurki-te pyszne, często bardzo słodkie i kolorowe ciasta robi się raz w roku, właśnie na nadchodzące święta. I to właśnie po nie, wg. wyników naszej sondy, sięgamy najchętniej przy świątecznym stole. Może dlatego, że czekamy na nie cały rok?
W Internecie znajdziemy tysiące różnych przepisów na to ciasto. Tylko który wybrać?
My polecamy sprawdzone przepisy:
Mazurek polski wg przepisu Pań z KGW Niegowić
Â
Składniki:
30 dag mÄ…ki tortowej
10 dag cukru pudru
15 dag masła
2 jajka
marmolada lub powidło
Wykonanie:
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jaja, szybko zarobić ciasto i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta upiec 2 placki: jeden gładki, a drugi z ozdobnymi wałeczkami. Ostudzony gładki placek smarujemy marmoladą i przykrywamy plackiem z wałeczkami. Smarujemy marmoladą albo polewamy lukrem, bądź polewą. Dekorujemy.
Składniki lukru:
25 dag cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystko razem ucieramy do białości ok 40 min.
Mazurek czekoladowy
Składniki na ciasto:
- 200 g mÄ…ki pszennej
- 50 g mÄ…ki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Siekamy nożem masło z mąką, następnie zagniatamy szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (możemy dolać łyżkę lub dwie lodowatej wody). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie – można wylepić brakujące miejsca palcami). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 – 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.
Przepis na spód pochodzi ze strony kwestia smaku.
Składniki na masę:
- pół szklanki wody
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy (op. 16 g)
- 50 g kakao
- około 300 g mleka w proszku (nie może być granulowane tylko sypkie)
Dodatkowo bakalie do dekoracji (suszone morele, rodzynki, orzechy, migdały), posypki, pisaki kolorowe- wedle upodobań.
Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieszczamy w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotujemy do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodajemy stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej masy- cały czas mieszając, najlepiej mikserem, lub drewnianą łyżką.
Gdyby:
masa była za rzadka – dodaj mleko
masa była zbyt zbita – wlej wodę
masa była za blada – dosyp kakao
Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Udekorować najpiękniej jak potrafimy, lub niech to za nas zrobią dzieci:)
źródło: www.naginamyprzepisy.pl