Mazurki- ciasta, które robimy raz w roku

Wielkanoc to czas mazurków. Mazurki-te pyszne, często bardzo słodkie i kolorowe ciasta robi się raz w roku, właśnie na nadchodzące święta. I to właśnie po nie, wg. wyników naszej sondy, sięgamy najchętniej przy świątecznym stole. Może dlatego, że czekamy na nie cały rok?

W Internecie znajdziemy tysiące różnych przepisów na to ciasto. Tylko który wybrać?

My polecamy sprawdzone przepisy:

Mazurek polski wg przepisu Pań z KGW Niegowić

 mazurek polski-1

Składniki:

30 dag mÄ…ki tortowej

10 dag cukru pudru

15 dag masła

2 jajka

marmolada lub powidło

 

Wykonanie:

Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jaja, szybko zarobić ciasto i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta upiec 2 placki: jeden gładki, a drugi z ozdobnymi wałeczkami. Ostudzony gładki placek smarujemy marmoladą i przykrywamy plackiem z wałeczkami. Smarujemy marmoladą albo polewamy lukrem, bądź polewą. Dekorujemy.

 

Składniki lukru:

25 dag cukru pudru

2 białka

1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Wszystko razem ucieramy do białości ok 40 min.

 

 

Mazurek czekoladowy

mazurek

Składniki na ciasto:

  • 200 g mÄ…ki pszennej
  • 50 g mÄ…ki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masÅ‚a
  • 1 jajko

Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Siekamy nożem masło z mąką, następnie zagniatamy szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (możemy dolać łyżkę lub dwie lodowatej wody). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Następnie ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie – można wylepić brakujące miejsca palcami). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 – 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.

Przepis na spód pochodzi ze strony kwestia smaku.

Składniki na masę:

  • pół szklanki wody
  • 200 g masÅ‚a
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (op. 16 g)
  • 50 g kakao
  • okoÅ‚o 300 g mleka w proszku (nie może być granulowane tylko sypkie)

Dodatkowo bakalie do dekoracji (suszone morele, rodzynki, orzechy, migdały), posypki, pisaki kolorowe- wedle upodobań.

Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieszczamy w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotujemy do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodajemy stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej masy- cały czas mieszając, najlepiej mikserem, lub drewnianą łyżką.

Gdyby:
masa była za rzadka – dodaj mleko
masa była zbyt zbita – wlej wodę
masa była za blada – dosyp kakao

Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Udekorować najpiękniej jak potrafimy, lub niech to za nas zrobią dzieci:)

źródło: www.naginamyprzepisy.pl

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content