Kącik Kulinarny: propozycje na wielkanocny stół

Święta Wielkanocne już niebawem, zatem czas pomyśleć o tym co położymy na wielkanocnym stole. Dziś proponujemy faszerowane pomidory oraz pasztet z jajkiem. Oba przepisy zaczerpnięte z książki „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego PRZYgdowskieSMAKI”. 

Przypominamy także przepisy, które publikowaliśmy przed rokiem.

Muchomorki faszerowane wg KGW  Liplas

Składniki:

  • 1kg małych pomidorów
  • 5 jajek
  • 20dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:

Pomidory opłukać, wysuszyć, ściąć ok. 2cm od nasady razem z ogonkiem, odłożyć. Miąższ wydrążyć łyżeczką. Przygotować farsz z jajek ugotowanych na twardo, zmielić, dodać posiekane i podsmażone na maśle pieczarki i cebulę. Dodać szczypiorek, majonez, sol, pieprz do smaku wymieszać dokładnie. Nakładać do wydrążonych pomidorów, przykryć ściętą nasadką i udekorować majonezem. Podawać jako przystawka.

 

Pasztet z jajkiem wg KGW Kunice

Składniki:

  • ½ kg podgardla
  • 25dag łopatki lub karczku wieprzowego
  • 1/2kg wątroby
  • 7 jaj ugotowanych
  • 3 jaja
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Podgardle i mięso ugotować, ostudzić, zmielić 2 razy na maszynce. Wątrobę sparzyć i również zmielić 2 razy. Wszystko wymieszać i wbić 3 jajka dodać przyprawy. Połowę farszu wykładamy na foremki, układamy całe ugotowane jajka i przykrywamy pozostałym farszem, piec 1.5godz.

Zachęcamy do wypróbowania także przepisów prezentowanych pod wskazanymi linkami:

zobacz buchta świąteczna, sernik wg KGW Piezchów i sernik z musem na spodzie brownie

zobacz mazurek polski i mazurek czekoladowy

zobacz pomysłowe pisanki

zobacz zupy wielkanocne: serwacianka – chrzanówka, żurek serwatkowy; żur kiszony

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content