Święta Wielkanocne już niebawem, zatem czas pomyśleć o tym co położymy na wielkanocnym stole. Dziś proponujemy faszerowane pomidory oraz pasztet z jajkiem. Oba przepisy zaczerpnięte z książki „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego PRZYgdowskieSMAKI”.
Przypominamy także przepisy, które publikowaliśmy przed rokiem.
Muchomorki faszerowane wg KGW Liplas
Składniki:
- 1kg małych pomidorów
- 5 jajek
- 20dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki masła
Wykonanie:
Pomidory opłukać, wysuszyć, ściąć ok. 2cm od nasady razem z ogonkiem, odłożyć. Miąższ wydrążyć łyżeczką. Przygotować farsz z jajek ugotowanych na twardo, zmielić, dodać posiekane i podsmażone na maśle pieczarki i cebulę. Dodać szczypiorek, majonez, sol, pieprz do smaku wymieszać dokładnie. Nakładać do wydrążonych pomidorów, przykryć ściętą nasadką i udekorować majonezem. Podawać jako przystawka.
Pasztet z jajkiem wg KGW Kunice
Składniki:
- ½ kg podgardla
- 25dag łopatki lub karczku wieprzowego
- 1/2kg wątroby
- 7 jaj ugotowanych
- 3 jaja
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Podgardle i mięso ugotować, ostudzić, zmielić 2 razy na maszynce. Wątrobę sparzyć i również zmielić 2 razy. Wszystko wymieszać i wbić 3 jajka dodać przyprawy. Połowę farszu wykładamy na foremki, układamy całe ugotowane jajka i przykrywamy pozostałym farszem, piec 1.5godz.
Zachęcamy do wypróbowania także przepisów prezentowanych pod wskazanymi linkami:
zobacz buchta świąteczna, sernik wg KGW Piezchów i sernik z musem na spodzie brownie
zobacz mazurek polski i mazurek czekoladowy
zobacz pomysłowe pisanki
zobacz zupy wielkanocne: serwacianka – chrzanówka, żurek serwatkowy; żur kiszony