Święta Wielkiej Nocy zbliżają się szybko. Połowa postu już za nami, ci co jeszcze nie zaczęli, lada dzień rozpoczną gruntowne porządki, umawianie się z rodziną na świąteczne wizyty i planowanie menu wielkanocnego.
Mój Gdów nieustannie zachęca do wypróbowywania nowych, nieznanych przepisów i poszukiwania nowych smaków. Już dziś zaczynamy gromadzić przepisy związane z wiosennymi świętami, i będziemy je zbierać do Wielkiej Soboty.
Prosimy Państwa o nadsyłanie nam na adres redakcji (redakcja@mojgdow.pl) Waszych ulubionych przepisów, (najchętniej ze zdjęciami potraw) i dzielenie się nimi z naszymi użytkownikami.
Na dobry początek, podpowiadamy jak zrobić pomysłowe pisanki. Przepis wypróbowany przez naszą redakcyjną koleżankę.
Niewątpliwie pierwszym krokiem jest zbieranie skorupek z jajek:) Poniżej prezentujemy wersję na galaretę z kurczaka, ale można zrobić tradycyjną galaretę z nóżek wieprzowych, czy wersję bardziej kolorową i na słodko. Postaramy się w najbliższych dniach na naszym FB, zaprezentować wersję pisankowej galaretki dla dzieci.
Przygotowanie skorupek z jaj:
Otwór robimy po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek myjemy i zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć. Następnie zostawić do wysuszenia, najlepiej na foremce z lodówki na jajka lub w wytłaczance.
Składniki do rosołu:
- 1 kurczak
- włoszczyzna: marchewki, pietruszki, seler
- zielona pietruszka
- cebula
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Do galarety:
- żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości rosołu
- marchewka z rosołu
- zielony groszek
- kukurydza z puszki
- pokrojone mięso z kurczaka
Jeśli chodzi o ilości, do rosołu na 2,5 l wody daję kurczaka w całości, 2 pietruszki pokrojone na ćwiartki, 3 marchewki (jeśli duże do 2) pokrojone na ćwiartki, gruby plaster selera, 3 gałązki zielonej pietruszki, cebulę w łupce, 2 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz- do smaku.
Gotujemy rosół. Polecam gotowanie na wolnym ogniu, nawet 2,5-3 godzin. Jarzyny muszą być miękkie. Następnie wyjmujemy mięso i włoszczyznę, a wywar cedzimy dwukrotnie przez drobne sitko. Mięso i jarzyny kroimy na małe kawałki. Do skorupek z jaj wkładamy po trochę wszystkich warzyw. Rosół zagotowujemy, mieszamy z żelatyną (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, u mnie 6-7 łyżeczek na litr wywaru). Gorącym wywarem zalewamy mięso w skorupkach. Odstawiamy do ostudzenia a następnie wkładamy do lodówki do stężenia.
Kiedy nasze galaretki-pisanki sÄ… gotowe, przed podaniem obieramy je delikatnie, jak jajko na twardo.