Trwa świąteczne odliczanie, już niewiele czasu nam zostało, aby skomponować wielkanocne menu. Dziś podpowiadamy 2 przepisy na faszerowane jajka.
Jajka faszerowane szynką
- 6 jajek
- 150 g szynki
- 1-2 łyżki majonezu
- niepełna łyżeczka musztardy
- posiekana bazylia
- posiekany szczypiorek
- rzodkiewka na ozdobę (jak nie mamy, można ją czymś zastąpić)
Bazyli i sczypiorku dodajemy do smaku, ok 2-3 łyżki.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka do osobnego naczynia, po czym rozgniatamy je widelcem. Do żółtek dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, posiekany szczypiorek, bazylię.Dodajemy musztardę i majonez, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Powstałym farszem wypełniamy połówki białek. Dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w półplasterki.
Jajka faszerowane pieczarkami
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 300 g pieczarek
- pół cebuli
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- ew. łyżka majonezu
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka do osobnego naczynia, po czym rozgniatamy je widelcem.
Umyte i osuszone pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę drobno posiekamy. Na patelni na oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy masło i pieczarki. Razem smażymy do momentu, aż lekko się zrumienią.Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki i cebulę studzimy, a następnie siekamy. Także drobno musimy posiekać zieloną pietruszkę. Łączymy wszystko razem: rozgniecione żółtka, pietruszkę oraz cebulę z pieczarkami. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt suchy można dodać łyżkę majonezu.
Białka jajek wypełniamy farszem. Połowki jajek można udekorować gałązką szczypiorku lub koperku.