Kącik kulinarny: jajka faszerowane

Trwa świąteczne odliczanie, już niewiele czasu nam zostało, aby skomponować wielkanocne menu. Dziś podpowiadamy 2 przepisy na faszerowane jajka.

Jajka faszerowane szynką

  • 6 jajek
  • 150 g szynki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • niepełna łyżeczka musztardy
  • posiekana bazylia
  • posiekany szczypiorek
  • rzodkiewka na ozdobę (jak nie mamy, można ją czymś zastąpić)

Bazyli i sczypiorku dodajemy do smaku,  ok 2-3 łyżki.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki.  Wyjmujemy żółtka do osobnego naczynia, po czym rozgniatamy je widelcem. Do żółtek dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, posiekany szczypiorek, bazylię.Dodajemy musztardę i majonez, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Powstałym farszem wypełniamy połówki białek. Dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w półplasterki.

Jajka faszerowane pieczarkami

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g pieczarek
  • pół cebuli
  •  łyżka oleju
  •  łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ew. łyżka majonezu

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki.  Wyjmujemy żółtka do osobnego naczynia, po czym rozgniatamy je widelcem.

Umyte i osuszone pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę drobno posiekamy. Na patelni na oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy masło i pieczarki. Razem smażymy do momentu, aż lekko się zrumienią.Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki i cebulę studzimy, a następnie siekamy. Także drobno musimy posiekać zieloną pietruszkę. Łączymy wszystko razem: rozgniecione żółtka, pietruszkę oraz cebulę z pieczarkami. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt suchy można dodać łyżkę majonezu.

Białka jajek wypełniamy farszem. Połowki jajek można udekorować gałązką szczypiorku lub koperku. 

 

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content