Mazurek Wielkanocny

MAZUREK WIELKANOCNY KAJMAKOWY

CIASTO:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masło posiekać i połączyć z przesianą mąką, dodać żółtka, cukier, sól, śmietanę, krótko wyrobić, schłodzić w lodówce min. pół godziny. Ciasto wywałkować, można dokleić wałeczek po bokach by miało wyższy brzeg, upiec 20 min na 180 stopni.

MASA KAJMAKOWA:

  • ½ l. mleka 3.5 %
  • ½ kg cukru

Gotować na wolnym ogniu często mieszając, aż zrobi się gęsta, beżowa masa. Ostudzić, do letniej włożyć pół kostki masła i ubijać drewnianą łyżką aż masa będzie gładka i pulchna. Wylać na upieczony, chłodny placek. Po ostudzeniu dowolnie ozdobić. Na poniższym zdjęciu mazurek ozdobiony prażonymi orzechami włoskimi, migdałami i rodzynkami.

Smacznego!

 

 

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Skip to content