MAZUREK WIELKANOCNY KAJMAKOWY
CIASTO:
- 30 dkg mÄ…ki krupczatki
- szczypta soli
- 10 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masło posiekać i połączyć z przesianą mąką, dodać żółtka, cukier, sól, śmietanę, krótko wyrobić, schłodzić w lodówce min. pół godziny. Ciasto wywałkować, można dokleić wałeczek po bokach by miało wyższy brzeg, upiec 20 min na 180 stopni.
MASA KAJMAKOWA:
- ½ l. mleka 3.5 %
- ½ kg cukru
Gotować na wolnym ogniu często mieszając, aż zrobi się gęsta, beżowa masa. Ostudzić, do letniej włożyć pół kostki masła i ubijać drewnianą łyżką aż masa będzie gładka i pulchna. Wylać na upieczony, chłodny placek. Po ostudzeniu dowolnie ozdobić. Na poniższym zdjęciu mazurek ozdobiony prażonymi orzechami włoskimi, migdałami i rodzynkami.
Smacznego!