Choć pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, niektórzy zdążyli już rozpocząć sezon grillowy. Podobnie jak w ubiegłym roku zaprezentujemy w naszym Kąciku Kulinarnym parę przepisów, które możemy wykorzystać szykując spotkanie przy grillu. Zaczynamy od sałatek, które świetnie nadają się jako dodatek do grillowanych mięs. Pierwszy z prezentowanych przepisów nadesłała nam Pani Justyna, drugi- pani Marta. Serdecznie dziękujemy, i w dalszym ciągu czekamy na Wasze kuchenne inspiracje.
Sałatka z sałatą lodową
- sałata lodowa
- 2 lub trzy pomidory (w zależności jakie duże)
- mała cebula czerwona (lub pół dużej),
- pół papryki czerwonej
- ser feta
- oliwki (ok. 10 sztuk) czarne lub zielone
- sos:
- oliwa z oliwek, troszkę octu winnego, soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz
- ziemniaki (ok. 1 kg)
- 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
- duża czerwona cebula
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, powinny być al dente. Po odcedzeniu ziemniaki można zalać zimna wodą, aby się nie rozsypywały. Przestudzone obrać i pokroić w kostkę. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę.
Sos:
- oliwa z oliwek (5-6 łyżek)
- musztarda (1-2 łyżeczki)
- czosnek -2 ząbki (przeciśnięty przez praskę)
- sok z cytryny lub ocet winny (1-2 łyżeczki)
- miód -1 łyżeczka
- sól i pieprz do samku
Wszytskie skÅ‚Ä…dniki na sos dokÅ‚adnie ze sobÄ… wymieszać. Sos powinien być lekko kwaÅ›ny a zarazem lekko sÅ‚odki. Może być ostrzejszy gdy dodamy musztardÄ™ rosyjskÄ…. Sos najlepiej zrobić na poczÄ…tku i odstawić do lodówki, aby siÄ™ „przegryzÅ‚”.
Ziemniaki, cebulę, ogórki i sos wymieszać ze sobą. Można przed podaniem schłodzić sałatke w lodówce.
ZachÄ™camy także do wypróbowania przepisów „grillowych”, które prezentowaliÅ›my w ubiegÅ‚ym roku:
szaszłyki z wołowiną i paprykowa karkówka
Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori, Śródziemnomorska sałatka makaronowa
pieczony chlebek, dziany pstrÄ…g z grilla