Kącik kulinarny: sałatki dobre nie tylko do grilla

Choć pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, niektórzy zdążyli już rozpocząć sezon grillowy. Podobnie jak w ubiegłym roku zaprezentujemy w naszym Kąciku Kulinarnym parę przepisów, które możemy wykorzystać szykując spotkanie przy grillu. Zaczynamy od sałatek, które świetnie nadają się jako dodatek do grillowanych mięs. Pierwszy z prezentowanych przepisów nadesłała nam Pani Justyna, drugi- pani Marta. Serdecznie dziękujemy, i w dalszym ciągu czekamy na Wasze kuchenne inspiracje.

 

Sałatka z sałatą lodową

Składniki:
  • sałata lodowa
  • 2 lub trzy pomidory (w zależności jakie duże)
  • mała cebula czerwona (lub pół dużej),
  • pół papryki czerwonej
  • ser feta
  • oliwki (ok. 10 sztuk) czarne lub zielone
  • sos:
    • oliwa z oliwek, troszkę octu winnego, soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz
Umyć warzywa i pokroić na mniejsze kawałki, pokroić ser feta, uprażyć garść słonecznika. Wszystko wrzucić do dużej miski i polać sosem. Wymieszać dopiero tuż przed podaniem.
 
Sałatka ziemnaczana (niestety nie dostaliśmy zdjęcia):
 
Składniki:
  • ziemniaki (ok. 1 kg)
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • duża czerwona cebula

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, powinny być al dente. Po odcedzeniu ziemniaki można zalać zimna wodą, aby się nie rozsypywały. Przestudzone obrać i pokroić w kostkę. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę.

Sos: 

  • oliwa z oliwek (5-6 łyżek)
  • musztarda (1-2 łyżeczki)
  • czosnek -2 ząbki (przeciśnięty przez praskę)
  • sok z cytryny lub ocet winny (1-2 łyżeczki)
  • miód -1 łyżeczka
  • sól i pieprz do samku

Wszytskie skłądniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Sos powinien być lekko kwaśny a zarazem lekko słodki. Może być ostrzejszy gdy dodamy musztardę rosyjską. Sos najlepiej zrobić na początku i odstawić do lodówki, aby się „przegryzł”.

Ziemniaki, cebulę, ogórki i sos wymieszać ze sobą. Można przed podaniem schłodzić sałatke w lodówce.

 

Zachęcamy także do wypróbowania przepisów „grillowych”, które prezentowaliśmy w ubiegłym roku:

szaszłyki z wołowiną i paprykowa karkówka

Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori, Śródziemnomorska sałatka makaronowa

pieczony chlebek, dziany pstrąg z grilla

 

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content