Grillowania ciÄ…g dalszy

W kolejnej odsłonie przepisów grillowych proponujemy: Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori, czyli w stylu indyjskim oraz śródziemnomorską sałatkę makaronową, idealną do mięs grillowanych. Oba przepisy i zdjęcia pochodzą z bloga Mam Smak, prowadzonego przez mieszkankę naszej gminy.

Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori

Mam-smaka_0644-194x194

Składniki:

  • 8 pojedynczych piersi z kurczaka
  • marynata:
    • 2 szklanki jogurtu naturalnego
    • 2 Å‚yżki soku z cytryny
    • 2 Å‚yżki Å›wieżo startego imbiru
    • 4 zÄ…bki czosnku
    • 1 Å‚yżeczka suszonej kolendry w proszku
    • 1 Å‚yżeczka kurkumy
    • 1/2 Å‚yżeczki pieprzu chili cayenne
    • 1/2 Å‚yżeczki kuminu
    • 1 Å‚yżeczka soli
    • 1/2 Å‚yżeczki Å›wieżo zmielonego czarnego pieprzu
  • dekoracja:
    • 1 maÅ‚a cebula czerwona
    • garść Å›wieżej kolendry

Potrzebujesz: 6-12 metalowych lub drewnianych patyczków, dużą miskę, deskę do krojenia, nóż.

Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. W dużej misce wymieszaj dokładnie jogurt z: sokiem z cytryny, posiekanym imbirem i czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą, kuminem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.
Następnie potnij kurczaka w kostkę na około 3 cm kawałki. Wrzuć do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na noc.
Co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem grillowania wyjmij mięso z lodówki. Odcedź marynatę np. na durszlaku i nabijaj mięso na patyczki. Pamiętaj, jeśli używasz drewnianych patyczków mocz je przez co najmniej pół godziny w wodzie. Dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.
Przygotuj grill, nastawiajÄ…c go na wysokÄ… temperaturÄ™. Ruszt posmaruj olejem.
Gotowe szaszłyki układaj na ruszcie. Smaż około 5 minut z każdej strony. Gdyby szaszłyki zaczęły się przypalać, to przesuń je do krawędzi grilla węglowego, a w przypadku gazowego należy przekręcić kurek na niższy poziom.
Zdejmij kurczaka z grilla, kiedy będzie delikatnie przypieczony. Zsuń mięso na paterę i posyp posiekaną świeżą kolendrą i drobno posiekaną cebulą czerwoną.

Śródziemnomorska sałatka makaronowa

IMG_3890-194x194

To wspaniaÅ‚a, letnia saÅ‚atka, która najlepiej pasuje do grillowanych miÄ™s. Ja nie mogÄ™ siÄ™ bez niej obejść w sezonie grillowym, a szczególnie kiedy przyjeżdżajÄ… goÅ›cie. Jest prosta, szybka i wszystkim smakuje. Wystarczy kawaÅ‚ek dobrze zgrillowanego miÄ™sa i super danie gotowe. Nie potrzeba już żadnych innych dodatków. Jestem pewna, że pokochacie tÄ… saÅ‚atkÄ™ jak ja i Jamie Oliver, bo wÅ‚aÅ›nie z jego książki ona pochodzi.„- Kasia Bednarska

Składniki:

  • opakowanie (okoÅ‚o 300g) drobnego makaronu np. muszelek
  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • duża garść czarnych oliwek bez pestek
  • maÅ‚a wiÄ…zka szczypiorku
  • 1 Å›wieży ogórek
  • garść Å›wieżej bazylii
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • 6 Å‚yżek oliwy z oliwek
  • 3 Å‚yżki octu z biaÅ‚ego wina
  • sól, pieprz Å›wieżo zmielony

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron razem z ząbkami czosnku. Ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą. Wszystkie warzywa oraz zioła pokrój tak by nie były większe od makaronu. Przygotuj dressing w osobnej miseczce. Ugotowany czosnek przepuść przez praskę, dodaj oliwę, ocet i przyprawy. Dodaj do makaronu z warzywami i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw jeszcze raz do smaku.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content