Grillowania ciąg dalszy

W kolejnej odsłonie przepisów grillowych proponujemy: Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori, czyli w stylu indyjskim oraz śródziemnomorską sałatkę makaronową, idealną do mięs grillowanych. Oba przepisy i zdjęcia pochodzą z bloga Mam Smak, prowadzonego przez mieszkankę naszej gminy.

Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori

Mam-smaka_0644-194x194

Składniki:

  • 8 pojedynczych piersi z kurczaka
  • marynata:
    • 2 szklanki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki świeżo startego imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka suszonej kolendry w proszku
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne
    • 1/2 łyżeczki kuminu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • dekoracja:
    • 1 mała cebula czerwona
    • garść świeżej kolendry

Potrzebujesz: 6-12 metalowych lub drewnianych patyczków, dużą miskę, deskę do krojenia, nóż.

Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. W dużej misce wymieszaj dokładnie jogurt z: sokiem z cytryny, posiekanym imbirem i czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą, kuminem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.
Następnie potnij kurczaka w kostkę na około 3 cm kawałki. Wrzuć do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na noc.
Co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem grillowania wyjmij mięso z lodówki. Odcedź marynatę np. na durszlaku i nabijaj mięso na patyczki. Pamiętaj, jeśli używasz drewnianych patyczków mocz je przez co najmniej pół godziny w wodzie. Dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.
Przygotuj grill, nastawiając go na wysoką temperaturę. Ruszt posmaruj olejem.
Gotowe szaszłyki układaj na ruszcie. Smaż około 5 minut z każdej strony. Gdyby szaszłyki zaczęły się przypalać, to przesuń je do krawędzi grilla węglowego, a w przypadku gazowego należy przekręcić kurek na niższy poziom.
Zdejmij kurczaka z grilla, kiedy będzie delikatnie przypieczony. Zsuń mięso na paterę i posyp posiekaną świeżą kolendrą i drobno posiekaną cebulą czerwoną.

Śródziemnomorska sałatka makaronowa

IMG_3890-194x194

To wspaniała, letnia sałatka, która najlepiej pasuje do grillowanych mięs. Ja nie mogę się bez niej obejść w sezonie grillowym, a szczególnie kiedy przyjeżdżają goście. Jest prosta, szybka i wszystkim smakuje. Wystarczy kawałek dobrze zgrillowanego mięsa i super danie gotowe. Nie potrzeba już żadnych innych dodatków. Jestem pewna, że pokochacie tą sałatkę jak ja i Jamie Oliver, bo właśnie z jego książki ona pochodzi.„- Kasia Bednarska

Składniki:

  • opakowanie (około 300g) drobnego makaronu np. muszelek
  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • duża garść czarnych oliwek bez pestek
  • mała wiązka szczypiorku
  • 1 świeży ogórek
  • garść świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól, pieprz świeżo zmielony

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron razem z ząbkami czosnku. Ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą. Wszystkie warzywa oraz zioła pokrój tak by nie były większe od makaronu. Przygotuj dressing w osobnej miseczce. Ugotowany czosnek przepuść przez praskę, dodaj oliwę, ocet i przyprawy. Dodaj do makaronu z warzywami i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw jeszcze raz do smaku.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content