W kolejnej odsłonie przepisów grillowych proponujemy: Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori, czyli w stylu indyjskim oraz śródziemnomorską sałatkę makaronową, idealną do mięs grillowanych. Oba przepisy i zdjęcia pochodzą z bloga Mam Smak, prowadzonego przez mieszkankę naszej gminy.
Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori
Składniki:
- 8 pojedynczych piersi z kurczaka
- marynata:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 4 zÄ…bki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- dekoracja:
- 1 mała cebula czerwona
- garść świeżej kolendry
Potrzebujesz: 6-12 metalowych lub drewnianych patyczków, dużą miskę, deskę do krojenia, nóż.
Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. W dużej misce wymieszaj dokładnie jogurt z: sokiem z cytryny, posiekanym imbirem i czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą, kuminem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.
Następnie potnij kurczaka w kostkę na około 3 cm kawałki. Wrzuć do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na noc.
Co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem grillowania wyjmij mięso z lodówki. Odcedź marynatę np. na durszlaku i nabijaj mięso na patyczki. Pamiętaj, jeśli używasz drewnianych patyczków mocz je przez co najmniej pół godziny w wodzie. Dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.
Przygotuj grill, nastawiajÄ…c go na wysokÄ… temperaturÄ™. Ruszt posmaruj olejem.
Gotowe szaszłyki układaj na ruszcie. Smaż około 5 minut z każdej strony. Gdyby szaszłyki zaczęły się przypalać, to przesuń je do krawędzi grilla węglowego, a w przypadku gazowego należy przekręcić kurek na niższy poziom.
Zdejmij kurczaka z grilla, kiedy będzie delikatnie przypieczony. Zsuń mięso na paterę i posyp posiekaną świeżą kolendrą i drobno posiekaną cebulą czerwoną.
Śródziemnomorska sałatka makaronowa
„To wspaniaÅ‚a, letnia saÅ‚atka, która najlepiej pasuje do grillowanych miÄ™s. Ja nie mogÄ™ siÄ™ bez niej obejść w sezonie grillowym, a szczególnie kiedy przyjeżdżajÄ… goÅ›cie. Jest prosta, szybka i wszystkim smakuje. Wystarczy kawaÅ‚ek dobrze zgrillowanego miÄ™sa i super danie gotowe. Nie potrzeba już żadnych innych dodatków. Jestem pewna, że pokochacie tÄ… saÅ‚atkÄ™ jak ja i Jamie Oliver, bo wÅ‚aÅ›nie z jego książki ona pochodzi.„- Kasia Bednarska
Składniki:
- opakowanie (około 300g) drobnego makaronu np. muszelek
- 1/2 kg pomidorków koktajlowych
- duża garść czarnych oliwek bez pestek
- mała wiązka szczypiorku
- 1 świeży ogórek
- garść świeżej bazylii
- 3 zÄ…bki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z białego wina
- sól, pieprz świeżo zmielony
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron razem z ząbkami czosnku. Ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą. Wszystkie warzywa oraz zioła pokrój tak by nie były większe od makaronu. Przygotuj dressing w osobnej miseczce. Ugotowany czosnek przepuść przez praskę, dodaj oliwę, ocet i przyprawy. Dodaj do makaronu z warzywami i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw jeszcze raz do smaku.