Pierwszy dziś proponowany przepis nadesłała nam pani Justyna. I choć zdjęcie nie jest jej autorstwa, zapewnia, że przepis jest sprawdzony i godny polecenia. A przy tym bardzo prosty i szybki do wykonania.
Pieczony chlebek.
zdjęcie: http://kulinarnyoliwek.blox.pl/
Pieczony chleb z grilla można zrobić na dwa sposoby: z pietruszką zielona bądź z czosnkiem.
Potrzebujemy:
mały bochenek chleba
masło (pół kostki)
zieloną pietruszkę lub czosnek
folię aluminiową
Przygotowujemy masło czosnkowe (masło, rozgnieciony czosnek (ile ząbków zależy od mocy jaką chcemy uzyskać, sól)- wszystko razem dokładnie łączymy. Bądź w drugiej opcji łączymy masło, sól i pietruszkę- można to zrobić w malakserze. Takim smakowym masłem smarujemy każdą kromkę, ponownie kromki układamy w bochenek, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu około 15-20 minut, aż się zarumieni.
Drugim przepisem także nadesłanym przez naszego czytelnika, Panią Natalię jest przepis na sałatkę z fety. Idealnie pasuje do mięs grillowanych. Przypadnie do gustu osobom lubiącym czosnek.
Składniki:
pomidory (sparzone, obrane ze skórki)
ser typu feta
przeciśnięty przez praskę czosnek
Podobnie jak w przypadku chlebka, ilość czosnku zależy od upodobań.
Pani Natalia proponuje jedno opakowanie sera (200 g), 6-8 pomidorów, w zależności od wielkości i 2 ząbki czosnku.
Sparzone pomidory, obieramy ze skóry, i kroimy na ósemki. Ser kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy, i przykryte folią lub talerzykiem, wkładamy do lodówki, bowiem schłodzona smakuje lepiej.
Ostatni dziś proponowany przepis pochodzi z bloga Mam Smak.
„Dziany” pstrąga z grilla, czyli 2 w 1: mięso ryby i warzywa.
Składniki:
- 2 pstrągi (z głową lub bez)
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 pora
- 1/2 cukini
- sól, pieprz
- mały kawałek masła
Rybę opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zrób kilka niewielkich nacięć na skórze ryby po obu stronach i włóż w nie po kawałeczku masła. Środek ryby oprósz solą i pieprzem oraz rozłóż po kawałeczku masła. Warzywa pokrój na cieniutkie słupki, wymieszaj. Przygotuj sobie po 3 kawałki sznurków o takiej długości, aby swobodnie obwiązać nimi rybę. Nadziej rybę taką ilością mieszanki warzywnej ile tylko zdołasz wepchnąć. Obwiąż rybę w trzech miejscach, aby warzywa nie wypadły.Grillowanie:
Rozpal grill do maksymalnej temperatury. Mój grill gazowy zawsze włączam 15 minut przed planowanym grillowaniem na maksymalną temperaturę, aby rozgrzać ruszt. Potem skręcam kurki do minimum, natomiast w grillu węglowym należy zmniejszyć dopływ powietrza od spodu. Posmaruj ruszt olejem, a następnie zrób to samo z rybą i kładź na mocno rozgrzany ruszt. Kiedy pojawią się płomienie, przykryj grill pokrywą, aby je zdusić. Ryba będzie potrzebowała około 10 minut lub więcej z każdej strony w zależności od tego jaka jest duża.
źródło: www.mamsmak.pl