Grillowanie w kÄ…ciku kulinarnym

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon grillowania. Dobra kiełbaska z grilla nie jest zła, jednak warto urozmaicić ucztę grillową o nowe pozycje. W naszym kąciku kulinarnym podpowiemy co można położyć na grilla, ale także z jakimi dodatkami to serwować. Czekamy także na Wasze przepisy!

 

Szaszłyki z wołowiną

szaszlyki

Składniki:

  • 500 g woÅ‚owiny
  • 12 pieczarek
  • 1 maÅ‚a cukinia
  • 1 strÄ…czek czerwonej papryki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 Å‚yżeczki oliwy
  • sól i pieprz
  • 6-12 metalowych lub bambusowych patyczków
  • 3/4 szklanki oliwy (- do marynaty rozmarynowo-cytrynowej)
  • 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 Å‚yżka posiekanego Å›wieżego rozmarynu
  • 2 Å‚yżeczki cukru
  • 1 zÄ…bek czosnku wyciÅ›niety przez praskÄ™
  • 1/2 Å‚yżeczki czarnego pieprzu

W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty.

Wołowinę pokrój w kostkę o wielkości około 1,5 cm, sporządź marynatę i wrzuć do niej mięso, dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę z mięsem i marynatą folią spożywczą, włóż do lodówki, co najmniej na godzinę, a najlepiej na noc.

Przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w ósemki, paprykę w kostkę, cukinię pokrój na dość grube plastry, a pieczarki tylko wymyj.

Nabijaj na patyczki według uznania. Przed grillowaniem upewnij się, że ruszt jest czysty. Grill powinien być rozgrzany do wysokiej temperatury. Pędzelkiem pomaluj ruszt marynatą i dopiero połóż szaszłyki. Grilluj je z każdej strony po 3-4 minuty. Za każdym razem gdy będziesz przewracać szaszłyki pomaluj je marynatą za pomocą pędzelka.

Paprykowa karkówka

karkówka

Składniki:

  • 1 kg karkówki

Składniki na marynatę paprykową:

  • 30g sÅ‚odkiej papryki
  • 1 Å‚yżka chili
  • 1 Å‚yżeczka pieprzu cayenne
  • 1 Å‚yżeczka wÄ™dzonej papryki
  • 1 Å‚yżeczka soli
  • 1/2 Å‚yżeczki pieprzu czarnego
  • 60g cukru
  • 1 Å‚yżeczka jasnego brÄ…zowego cukru

Wszystkie składniki marynaty połącz w małej miseczce lub słoiczku i dokładnie wymieszaj. Następnie opłukaj mięso pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron mieszanką przypraw. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wsadź do lodówki na noc, a nawet 24h.

Grillowanie:
Wyjmij miÄ™so z lodówki na okoÅ‚o 30 minut przed rozpoczÄ™ciem grillowania. Rozpal grill do maksymalnej temperatury. Mój grill gazowy zawsze wÅ‚Ä…czam 15 minut przed planowanym grillowaniem na maksymalnÄ… temperaturÄ™, aby rozgrzać ruszt. Posmaruj ruszt olejem, a nastÄ™pnie zrób to samo z miÄ™sem i kÅ‚adź na mocno rozgrzany ruszt. Kiedy pojawiÄ… siÄ™ pÅ‚omienie, przykryj grill pokrywÄ…, aby je zdusić. Każdy kawaÅ‚ek miÄ™sa bÄ™dzie potrzebowaÅ‚ okoÅ‚o 10 minut z każdej strony. Postaraj siÄ™ nie obracać go wiÄ™cej niż raz. Gotowy kotlet Å‚atwo sprawdzić zarówno termometrem 63 C jak i rÄ™cznie powinien być nieco twardszy niż czubek nosa (artykuÅ‚: MiÄ™so – czy jest już upieczone?).

W zasadzie ta marynata jest dość uniwersalna i będzie równie dobrze komponować się z kurczakiem i wołowiną.

Oba zaprezentowane przepisy pochodzą z bloga Kasi Bednarskiej Mam Smak.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content