Grillowanie w kąciku kulinarnym

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon grillowania. Dobra kiełbaska z grilla nie jest zła, jednak warto urozmaicić ucztę grillową o nowe pozycje. W naszym kąciku kulinarnym podpowiemy co można położyć na grilla, ale także z jakimi dodatkami to serwować. Czekamy także na Wasze przepisy!

 

Szaszłyki z wołowiną

szaszlyki

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 12 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 strączek czerwonej papryki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz
  • 6-12 metalowych lub bambusowych patyczków
  • 3/4 szklanki oliwy (- do marynaty rozmarynowo-cytrynowej)
  • 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku wyciśniety przez praskę
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty.

Wołowinę pokrój w kostkę o wielkości około 1,5 cm, sporządź marynatę i wrzuć do niej mięso, dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę z mięsem i marynatą folią spożywczą, włóż do lodówki, co najmniej na godzinę, a najlepiej na noc.

Przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w ósemki, paprykę w kostkę, cukinię pokrój na dość grube plastry, a pieczarki tylko wymyj.

Nabijaj na patyczki według uznania. Przed grillowaniem upewnij się, że ruszt jest czysty. Grill powinien być rozgrzany do wysokiej temperatury. Pędzelkiem pomaluj ruszt marynatą i dopiero połóż szaszłyki. Grilluj je z każdej strony po 3-4 minuty. Za każdym razem gdy będziesz przewracać szaszłyki pomaluj je marynatą za pomocą pędzelka.

Paprykowa karkówka

karkówka

Składniki:

  • 1 kg karkówki

Składniki na marynatę paprykową:

  • 30g słodkiej papryki
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru

Wszystkie składniki marynaty połącz w małej miseczce lub słoiczku i dokładnie wymieszaj. Następnie opłukaj mięso pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron mieszanką przypraw. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wsadź do lodówki na noc, a nawet 24h.

Grillowanie:
Wyjmij mięso z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem grillowania. Rozpal grill do maksymalnej temperatury. Mój grill gazowy zawsze włączam 15 minut przed planowanym grillowaniem na maksymalną temperaturę, aby rozgrzać ruszt. Posmaruj ruszt olejem, a następnie zrób to samo z mięsem i kładź na mocno rozgrzany ruszt. Kiedy pojawią się płomienie, przykryj grill pokrywą, aby je zdusić. Każdy kawałek mięsa będzie potrzebował około 10 minut z każdej strony. Postaraj się nie obracać go więcej niż raz. Gotowy kotlet łatwo sprawdzić zarówno termometrem 63 C jak i ręcznie powinien być nieco twardszy niż czubek nosa (artykuł: Mięso – czy jest już upieczone?).

W zasadzie ta marynata jest dość uniwersalna i będzie równie dobrze komponować się z kurczakiem i wołowiną.

Oba zaprezentowane przepisy pochodzą z bloga Kasi Bednarskiej Mam Smak.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content