Póki są jeszcze świeże truskawki- korzystajmy. Dziś w Kąciku Kulinarnym trzecia odsłona tortu truskawkowego. Tym razem przepis otrzymalismy od Pani Teresy- dziękujemy!
Składniki:
Biszkopt z 5 jajek:
- 5 dużych jajek
- 2/3 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1/3 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
Masa:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 350-400 g świeżych truskawek
- 60 g cukru pudru
Wykończenie:
- galaretka truskawkowa (rzpuszczamy jÄ… w ok. 300 ml gorÄ…cej wody)
Przygotowanie:
- Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Dalej miksując dodajemy po kolei po jednym żółtku. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki, następnie należy je przesiać. Mąki dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu przecinamy na 2 lub trzy blaty.
- Robimy masę. Szykujemy truskawki. Myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kilka zostawiamyw całości lub w połówkach na wierzch, pod galaretkę, resztę kroimy na małe kawałki. W misie miksera umieszczamy masło i cukier puder i ucieramy na jasny i puszysty krem. Kawałki truskawek dodajamy powoli do masy nie przerywając ucierania.
- Blaty można nasączyć wodą z cytryną. nastepnię na każdy blat dajemy masę i przyjrywamy kolejnym. Na górę układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką (można dać mniej wody niż w przepisie ok. 300 ml).
Tort wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Przypominamy także dwa nasze poprzednie przepisy prezentowane w Kąciku Kulinarnym:
KÄ…cik Kulinarny: truskawkowy torcik
Rozpoczynamy sezon truskawkowy