Rozpoczynamy sezon truskawkowy

W naszym kąciku kulinarnym rozpoczynamy sezon truskawkowy. Zachęcamy do dzielenia się swoimi ulubionymi przepisami z tymi owocami.

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

uciernae

Składniki:

  • 200 g masÅ‚a
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 200 g mÄ…ki pszennej
  • 40 g mÄ…ki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu Å›mietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g dowolnych owoców (np. truskawek i rabarbar)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (rzeczy z lodówki najlepiej wyciągnąć nawet godzinę przed rozpoczęciem prac). Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy.

W innym naczyniu ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, dalej ucierając. Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy powoli wsypujemy przesiane składniki suche i mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto a na nie wykładamy owoce. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Można zrobić wersję z kruszonką, wówczas posypujemy ją po owocach.

Kruszonka:

  • 150 g mÄ…ki pszennej
  • 100 g masÅ‚a, schÅ‚odzonego
  • 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Smacznego :-).

Tort Truskawkowy

Przepis naszej redakcyjnej koleżanki, która połączyła dwa przepisy: na bombę truskawkowo-czekoladową z mojewypieki.com i z przepisu Pawła Małeckiego na torcik jogurtowo-owocowy.

tort_2

Składniki na spód czekoladowy

  • 2 jajka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mÄ…ki pszennej tortowej
  • niepeÅ‚ne pół Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 2 Å‚yżki kakao
  • 25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce o maÅ‚ych oczkach

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.

Tortownicę (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.

Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.

masa truskawkowa (a poprawniej mus):

  • 455 g zmiksowanych mrożonych truskawek
  • 305 g jogurtu naturalnego (polecam Pilos z Lidla, jest gÄ™sty, a taki powinien być, nie zbyt pÅ‚ynny)
  • 305 ml Å›mietanki UHT 30%
  • 90 g cukru pudru
  • sok z 1,5 dużej cytryny
  • 31 g żelatyny+ 75 ml wody

Żelatynę moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem truskawki (można zamrożone lub trochę podgrzane). Sok z cytryny i cukier puder łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Schłodzoną śmietankę ubijamy (musi być dobrze ubita). Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kilka łyżek musu (3-4) dodajemy do rozpuszczonej chłodnej żelatyny , a następnie to wlewamy do reszty musu  i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Dodajemy jogurt naturalny i całość dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, łączymy ją z ubitą śmietaną. Tak powstały mus wylewamy w tortownicy na upieczony i ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Jeśli chodzi o wykończenie tortu są dwie opcje: polewa czekoladowa lub tzw. żelka truskawkowa. Ponieważ tym razem tort będzie serwowany przy wielkanocnych mazurkach, które niewątpliwie będą z czekoladą, ja wybieram żelkę.

Żelka truskawkowa:

  • 300g zmiksowanych mrożonych truskawek
  • 2 pÅ‚askiej Å‚yżeczki żelatyny+ 35 ml wody
  • 3 Å‚yżki cukru pudru
  • sok z 3/4 cytryny

Do zmiksowanych truskawek dodajemy cukier puder i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podobnie jak przy masie, żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej, a kiedy wystygnie wlewamy do truskawek. Zimną żelkę wylewamy na masę i ponownie wstawiamy torcik do lodówki.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content