W naszym kąciku kulinarnym rozpoczynamy sezon truskawkowy. Zachęcamy do dzielenia się swoimi ulubionymi przepisami z tymi owocami.
Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 200 g mÄ…ki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców (np. truskawek i rabarbar)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (rzeczy z lodówki najlepiej wyciągnąć nawet godzinę przed rozpoczęciem prac). Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy.
W innym naczyniu ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, dalej ucierając. Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy powoli wsypujemy przesiane składniki suche i mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto a na nie wykładamy owoce. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Można zrobić wersję z kruszonką, wówczas posypujemy ją po owocach.
Kruszonka:
- 150 g mÄ…ki pszennej
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Smacznego :-).
Tort Truskawkowy
Przepis naszej redakcyjnej koleżanki, która połączyła dwa przepisy: na bombę truskawkowo-czekoladową z mojewypieki.com i z przepisu Pawła Małeckiego na torcik jogurtowo-owocowy.
Składniki na spód czekoladowy
- 2 jajka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g mÄ…ki pszennej tortowej
- niepełne pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.
Tortownicę (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.
masa truskawkowa (a poprawniej mus):
- 455 g zmiksowanych mrożonych truskawek
- 305 g jogurtu naturalnego (polecam Pilos z Lidla, jest gęsty, a taki powinien być, nie zbyt płynny)
- 305 ml śmietanki UHT 30%
- 90 g cukru pudru
- sok z 1,5 dużej cytryny
- 31 g żelatyny+ 75 ml wody
Żelatynę moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem truskawki (można zamrożone lub trochę podgrzane). Sok z cytryny i cukier puder łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Schłodzoną śmietankę ubijamy (musi być dobrze ubita). Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kilka łyżek musu (3-4) dodajemy do rozpuszczonej chłodnej żelatyny , a następnie to wlewamy do reszty musu i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Dodajemy jogurt naturalny i całość dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, łączymy ją z ubitą śmietaną. Tak powstały mus wylewamy w tortownicy na upieczony i ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Jeśli chodzi o wykończenie tortu są dwie opcje: polewa czekoladowa lub tzw. żelka truskawkowa. Ponieważ tym razem tort będzie serwowany przy wielkanocnych mazurkach, które niewątpliwie będą z czekoladą, ja wybieram żelkę.
Żelka truskawkowa:
- 300g zmiksowanych mrożonych truskawek
- 2 płaskiej łyżeczki żelatyny+ 35 ml wody
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 3/4 cytryny
Do zmiksowanych truskawek dodajemy cukier puder i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podobnie jak przy masie, żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej, a kiedy wystygnie wlewamy do truskawek. Zimną żelkę wylewamy na masę i ponownie wstawiamy torcik do lodówki.