Truskawkowy sezon w pełni, zatem w naszym Kąciku Kulinarnym czas na torcik. Nasz wypiek będzie z klasyczną masą z mascarpone i śmietany kremówki, dodatkowo przekładany frużeliną.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- niepełna szklanka cukru
- 3/4 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1/4 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
Masa (jeśli ktoś lubi dużo masy w tortach, można zrobić z 1,5 porcji)
- 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (można dać więcej)
Frużelina:
- 200 g truskawek
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo: truskawki, sok z cytryny, płatki migdałowe
Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cuker, a następnie żółtka. Do puszystej masy wsypujemy powoli przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy to tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, i pieczemy w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut.
Następnie robimy frużelinę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach letniej wody. Do rondelka wsypujemy umyte i pokrojone na cząstki truskawki, zasypujemy cukrem i podgrzewamy ok 15 minut często mieszając. Cukier musi się rozpuścić a truskawki puszczą dużo soku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy, następnie ściągamy z ognia i powoli wlewamy żelatynę, mieszamy. odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy biszkopt już ostygnie, przekrawamy go na 2 lub 3 części, każdą z nich nasączamy wodą z cytryną.
Przygotowujemy masę. Schłodzony serek mascarpone oraz zimną śmietankę umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach, do momentu, aż krem zgęstnieje.
Na nasączony spód nakładamy frużelinę, następnie masę, na niej układamy pokrojone w talarki truskawki, przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy frużelinę, masę i truskawki, przykrywamy biszkoptem. Wierzch smarujemy masą, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i ozdabiamy truskawkami. Smacznego!