KÄ…cik Kulinarny: truskawkowy torcik

Truskawkowy sezon w peÅ‚ni, zatem w naszym KÄ…ciku Kulinarnym czas na torcik. Nasz wypiek bÄ™dzie z klasycznÄ… masÄ… z mascarpone i Å›mietany kremówki, dodatkowo przekÅ‚adany frużelinÄ…. 

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • niepeÅ‚na szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 1/4 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej

Masa (jeśli ktoś lubi dużo masy w tortach, można zrobić z 1,5 porcji)

  • 200 ml Å›mietany kremówki (30 lub 36%)
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 Å‚yżki cukru pudru (można dać wiÄ™cej)

Frużelina:

  • 200 g truskawek
  • 1 Å‚yżeczka żelatyny w proszku
  • 3 Å‚yżki cukru
  • 1 Å‚yżka soku z cytryny
  • 1 Å‚yżeczka mÄ…ki ziemniaczanej 

dodatkowo: truskawki, sok z cytryny, płatki migdałowe

Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cuker, a następnie żółtka. Do puszystej masy wsypujemy powoli przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy to tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, i pieczemy w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut.

NastÄ™pnie robimy frużelinÄ™. Å»elatynÄ™ rozpuszczamy w 3 Å‚yżkach letniej wody. Do rondelka wsypujemy umyte i pokrojone na czÄ…stki truskawki, zasypujemy cukrem i podgrzewamy ok 15 minut czÄ™sto mieszajÄ…c. Cukier musi siÄ™ rozpuÅ›cić a truskawki puszczÄ… dużo soku. Dodajemy mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ… rozpuszczonÄ… w kilku Å‚yżkach zimnej wody, zagotowujemy, nastÄ™pnie Å›ciÄ…gamy z ognia i powoli wlewamy żelatynÄ™, mieszamy. odstawiamy do ostudzenia.

Kiedy biszkopt już ostygnie, przekrawamy go na 2 lub 3 części, każdą z nich nasączamy wodą z cytryną.

Przygotowujemy masę. Schłodzony serek mascarpone oraz zimną śmietankę umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach, do momentu, aż krem zgęstnieje.

Na nasączony spód nakładamy frużelinę, następnie masę, na niej układamy pokrojone w talarki truskawki, przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy frużelinę, masę i truskawki, przykrywamy biszkoptem. Wierzch smarujemy masą, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i ozdabiamy truskawkami. Smacznego!

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content