W Kąciku Kulinarnym wracamy do tematu tarty w wersji wytrawnej. Była już tarta z cukinią i wędzonym łososiem (zobacz). Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu na tartę ze szpinakiem i serkiem ricotta.
Składniki na ciasto:
- 500g mÄ…ki
- 100g smalcu
- 100g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2-3 łyżeczki zimnego mleka
Składniki na farsz:
- 400 g szpinaku
- 1 średnia cebula
- 125 g serka ricotta
- ok.130 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- sól, gałka muszkatołowa do smaku
- 2-3 zÄ…bki czosnku
Najpierw przygotuj ciasto.
Do mąki dodajemy smalec i pokrojone w kostkę masło. Szybko siekamy mąkę z tłuszczem. Dodajemy jajka i mleko. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto (nie za długo, im krócej tym lepiej).
Następnie ciasto wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy farsz.
Szpinak myjemy dokładnie i kroimy. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy dodajemy cebulę, czosnek, a następnie podsmażamy. Partiami wrzucamy szpinak i dokładnie mieszamy. Po dołożeniu ostatniej części szpinaku, posypujemy solą do smaku i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Odstawiamy. W miseczce łączymy jajka, śmietankę, serek ricotta oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na formę do tart wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie rozkładamy warstwę szpinaku i polewamy mieszaniną jajeczno – śmietanową. Wierzch robimy wedle uznania, albo przykrywamy całość ciastem, albo jedynie wykrojonymi paseczkami. Wierzch smarujemy  jajkiem.
Tartę pieczemy w 190 C przez około 40 minut na złoty kolor.
Tartę powinno się podawać na ciepło. Jesli przygotowaliśmy ja wcześniej wystarczy podgrzać przez osiem minut w piekarniku. Można też podawać ją w temperaturze pokojowej, ale  prosto z lodówki. Idealnie nadaje się jako dodadtek do barszczu czerwonego.
Przepis insirowany przepisem z bloga mamsmak.pl.