Tarta ze szpinakiem i serkiem ricotta

W Kąciku Kulinarnym wracamy do tematu tarty w wersji wytrawnej. Była już tarta z cukinią i wędzonym łososiem (zobacz). Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu na tartę ze szpinakiem i serkiem ricotta.

WP_20160718_003

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 100g smalcu
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki zimnego mleka

Składniki na farsz:

  • 400 g szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 125 g serka ricotta
  • ok.130 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku

Najpierw przygotuj ciasto.
Do mąki dodajemy smalec i pokrojone w kostkę masło. Szybko siekamy mąkę z tłuszczem. Dodajemy jajka i mleko. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto (nie za długo, im krócej tym lepiej).
Następnie ciasto wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy farsz.

Szpinak myjemy dokładnie i kroimy. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy dodajemy cebulę, czosnek, a następnie podsmażamy. Partiami wrzucamy szpinak i dokładnie mieszamy. Po dołożeniu ostatniej części szpinaku, posypujemy solą do smaku i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Odstawiamy. W miseczce łączymy jajka, śmietankę, serek ricotta oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

Na formę do tart wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie rozkładamy warstwę szpinaku i polewamy mieszaniną jajeczno – śmietanową. Wierzch robimy wedle uznania, albo przykrywamy całość ciastem, albo jedynie wykrojonymi paseczkami. Wierzch smarujemy  jajkiem.

Tartę pieczemy w 190 C przez około 40 minut na złoty kolor.

Tartę powinno się podawać na ciepło. Jesli przygotowaliśmy ja wcześniej wystarczy podgrzać przez osiem minut w piekarniku. Można też podawać ją w temperaturze pokojowej, ale  prosto z lodówki. Idealnie nadaje się jako dodadtek do barszczu czerwonego.

Przepis insirowany przepisem z bloga mamsmak.pl.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content