Dziś proponujemy tartę. Dla każdego coś dobrego, zatem mamy dwie opcje: wytrawną i na słodko.
Zaczynamy od tej na sodko, która smakuje jeszcze lepiej podana z gałką lodów waniliowych lub bakaliowych:
Tara z gruszkami
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Farsz
- 1 kg soczystych gruszek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- szczypta gałki muszkatałowej
Na stolnice wysyp mąkę, cukier, zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie dodaj sól. Masło pokrój na małą kosteczkę i połącz z pozostałymi składnikami, najlepiej nożem tak by powstała kruszonka. Z tego sypkiego jeszcze ciasta uformuj kopiec z dziurką i wlej śmietanę. Zagnieć ciasto energicznie i krótko, po czym zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w talarki-ósemki. Wymieszaj je w misce z mąką, cukrem, sokiem i skórką z cytryny oraz gałką muszkatołową.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt koła, nawiń je delikatnie na wałek nie dociskając z żadnej strony i powoli rozłóż na wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formie do tart. Teraz już bardziej zdecydowanie dociśnij ciasto do brzegów formy na środku rozłóż owoce, a nadmiar ciasta, które wystaje poza formę zawijamy na gruszki. Tarta po upieczeniu będzie miała wygląd rustykalny. Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę.
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią
CIASTO WYTRAWNE podstawowe:
- 500g mąki
- 100g smalcu
- 100g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2-3 łyżeczki zimnego mleka
FARSZ
- 2 średnie cukinie
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 3-4 ząbki czosnku
- 100g wędzonego łososia
- garść świeżego koperku
- 2 jajka
- 150ml śmietanki kremówki
- biały pieprz, sól do smaku
Jeśli do wyrabiania ciasta używasz malaksera :
Wsyp do misy mąkę,sól, dodaj smalec, masło pokrojone w kostkę i ustaw malakser na wolne obroty. Następnie stopniowo wlej mleko i dodawaj po jednym jajku. Gdy składniki ciasta zbija się w kulę wyłóż ciasto na stolnicę , zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Jeśli ciasto wyrabiasz na stolnicy :
Wsyp mąkę i sól na stolnicę. Zrób zagłębienie w mące i dodaj smalec i pokrojone w kostkę masło. Używając noża wymieszaj szybko mąkę z tłuszczami. Zrób ponownie zagłębienie w mące, dodaj jajka, wlej mleko i szybkimi ruchami zagnieć ciasto. Chodzi o to, że ciasto na tartę „nie lubi” naszych ciepłych rąk i długiego zagniatania.
Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i poczekaj, aż odrobinę się ociepli zanim zaczniesz wałkować. Podziel ciasto na dwie części 2/3 i 1/3. Z większego kawałka rozwałkuj spód do wielkości swojej tortownicy. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj na bardzo cienki okrąg, wystarczająco duży aby pokrył wierzch tarty tworząc pokrywę.
Podczas gdy ciasto schładza się lodówce zajmij się przygotowaniem farszu.
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz zostawić trochę zielonej skórki (tak jak na zdjęciu) dla dodania koloru. Posól, wymieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut, aby cukinia puściła sok.
Z pęczka zielonej cebulki odetnij białe części, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła i oliwy, a następnie podsmaż pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odciśnij dokładnie cukinię (na sitku, lub w czystej ściereczce kuchennej) i wrzuć na patelnię. Dokładnie wymieszaj z cebulką i czosnkiem i smaż jeszcze około 15 minut aż cukinia zmięknie.
Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj śmietankę, posiekany koperek oraz przyprawy. Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzić z solą, bo cukinia i łosoś są już słone. Łososia, pokrój na cienkie paseczki, a potem w małą kostkę.
Na formę do tarty rozłóż rozwałkowane ciasto. Następnie rozsmaruj równo warstwę cukinii, rozrzuć kawałki łososia i zalej mieszaniną jajek i śmietany. Wierzch możesz zrobić na trzy sposoby :
1. przykryć całość „pokrywką” z ciasta (jak na obrazku),
2. ułożyć z pasków ciasta dekoracyjną „kratkę”,
(w obu przypadkach posmaruj ciasto jajkiem wymieszanym z wodą, co da ładny połysk i kolor),
3. albo też po prostu możesz zostawić wierzch otwarty.
( połóż na wierzchu jednak kilka skrawków masła, to zapewni jej ładny kolor podczas pieczenia)
Tartę pieczemy w 190C przez około 40 minut na złoty kolor. Podajemy ją na gorąco lub na zimno, samą lub np. w towarzystwie prostej zielonej sałaty z cytrynowym sosem. Jeśli chcesz ją zjeść na ciepło następnego dnia przed podaniem podgrzej ją przez około 8 minut w piekarniku z termoobiegiem.
Oba przepisy pochodzą z bloga mieszkanki naszej gminy Kasi Bednarskiej-MamSmak.pl