Wczoraj pisalismy o projekcie Aktywny Senior w Gminie Gdów (zobacz tutaj). Przypominamy, że ruszył on od 1 kwietnia, ale osoby, zamieszkałe na terenie naszej gminy w wieku 60+ wciąż mogą do niego dołączyć.
Dziś chcemy zaprezentować jedne z zajęć, które odbyły się we wtorek, 9 kwietnia, właśnie w ramach projektu. Było to spotkanie kulinarne z panem Łukaszem Grabowskim- Szefem Kuchni w Sali Bankietowej Allegra.
Tematem warsztatów była KUCHNIA STAROPOLSKA Z ELEMENTAMI KUCHNI MOLEKULARNEJ.
Nie zabrakło historii kuchni dworskiej, tajników dekoracji dań, jak również zalet produktu regionalnego…
Wieczór pełen smaków, kolorów i zapachów zakończyło wspólne degustowanie przygotowanych przez Mistrza dań, a zachwytom nad ich smakiem i estetyką podania nie było końca…
W czasie warsztaów przygotowano:
Przystawkę: śledz na emulsji z czosnku niedzwiedziego i kopru z pastą chrzanową z kawiorem molekularnym z czarnej porzeczki
Danie główne: kotlet grillowany z rozmarynem na purre z buraka z kasza gryczaną i ciecierzycą, brokułem z dresingiem z kopru, sosem porowym i gąbką z pietruszki
Szczegółowe informacje na temat projektu, w tym harmonogram spotkań znajdą Państwo na stronie GOPSu w Gdowie.
źródłó: Gdowski Uniwersytet Trzeciego Wieku