Puff pieczarka i świderki do piwa- przekąski sylwestrowe c.d

Dziś proponujemy: puff pieczarki i  świderki do piwa.

Dwa pierwsze przepisy pochodzą z bloga Mam Smak. Jako pierwszą prezentujemy „Puff Pieczarkę”

pieczarka

Składniki:

  • 20 małych pieczarek świeżych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub świeżego
  • 2 łyżki pasty z czarnych oliwek
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Pieczarki oczyść zwilżonym ręcznikiem papierowym, lub zdejmij skórki. Do miski wlej oliwę, wrzuć tymianek oraz wciśnij kilka kropel soku z cytryny i wymieszaj. Wrzuć pieczarki do marynaty i dokładnie wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj pastę z oliwek i śmietanę. Na stolnicy rozłóż ciasto francuskie i za pomocą większej okrągłej foremki do ciastek wykrawaj kółka, a mniejszą foremką odciskaj po środku płytkie wgłębienia. Postaraj się, aby nie przeciąć ciasta na wylot mniejszą foremką. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia a na nim ułóż krążki z ciasta francuskiego. Następnie na powierzchni mniejszego kółka, rozłóż pastę, a na niej połóż pieczarkę. Roztrzepanym jajkiem posmaruj brzegi wystającego ciasta. Tak samo postępuj z resztą. Piecz w temperaturze 180 C przez około 15 minut, lub do momentu, aż ciasto się zrumieni.

Świderki do piwa

świderki

Składniki:

  • 400g mąki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 120g masła lub margaryny
  • 100g startego żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli

Dekoracja: mak, sezam, kminek, świeże zioła, gruboziarnista sól morska

Przygotowanie:

Na stolnicy wysyp mąkę i dodaj sól oraz dodaj pokruszone drożdże, pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Na tym etapie, jeśli chcesz dołóż mak, sezam lub kminek. Za pomocą dużego noża wymieszaj dokładnie składniki, aż powstanie zacierka. Następnie dodaj żółtka, śmietanę, ser i dokładnie wyrób. Ciasto ma być dość gęste, więc wyrobienie go wymaga użycia dużej siły. Pozostaw ciasto na stolnicy pod przykryciem przez 30 minut, żeby „odpoczęło”.
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 5mm, a za pomocą noża do pizzy lub radełka potnij w paski o szerokości około 1 cm. Uzyskane paski skręć w formie świderków. Piecz w temperaturze 170 C przez 15-17 minut.
Pocięte paski można posmarować białkiem i posypać grubo zmieloną solą morską, skręcić w świderki i piec jak wyżej.
Podczas przygotowywania ciasta można też dodać świeże, posiekane, ulubione zioła jak tymianek, oregano czy rozmaryn.

Zachęcamy także do wypróbowania naszych wczorajszych przepisów sylwestrowych (sprawdź)

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content