Sylwester tuż tuż- planujemy przekąski

Dla tych, którzy zostają przywitać Nowy Rok w domu, lub idą do znajomych i „coś na ząb” zabierają ze sobą podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów. W drogę przez sylwestrowe przekąski wyruszymy z Kasią i Iwoną- dziewczynami, które z pasji do gotowania założyły własne blogi. Dodamy, że obie Panie mieszkają na terenie naszej gminy:)

Na dobry początek proponujemy dwie pasty, które, rzec można, pasują do wszystkiego: grzanek, chipsów, chleba, wrapsów a także jako dip do warzyw.

Pierwszy przepis pochodzi z bloga Mam Smak, i jest to propozycja na hummus pomidorowy:

hummus

składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 5-6 pomidorków suszonych na słońcu z oliwy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

wykonanie:

Ciecierzycę odcedź z zalewy na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Odczekaj chwilkę, aż obcieknie z nadmiaru wody. Następnie wrzuć ją do blendera razem z pomidorkami, oliwą i przyprawami. Zmiksuj wszystko na w miarę gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem według uznania. Przełóż do miseczki i podawaj ze świeżymi warzywami, chipsami tortilla, grzankami, pane carasau (sardyński chlebek na zdjęciu). Hummus można przechować w lodówce przez kilka dni.

Druga pasta to tzw. guacamole, czyli pasta z awokado.

awokado

Składniki:

  • jedno dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub blenderem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodaję sól morską i jeśli mam to świeżo mielony pieprz kolorowy). Wszystko razem mieszamy i gotowe!

Naszą pastę możemy wzbogacić na kilka sposobów np. poprzez dodanie jednego lub kilku  z poniższych składników:

  • pomidora
  • paprykę czerwoną
  • paprykę chili
  • bazylię
  • cebulę
  • liście szpinaku

Przepis pochodzi z bloga: naginamy przepisy

Kolejne sylwestrowe przepisy znajdziecie w naszym kąciku kulinarnym już jutro i w czwartek. Zapraszamy!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content