Dla tych, którzy zostajÄ… przywitać Nowy Rok w domu, lub idÄ… do znajomych i „coÅ› na zÄ…b” zabierajÄ… ze sobÄ… podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów. W drogÄ™ przez sylwestrowe przekÄ…ski wyruszymy z KasiÄ… i IwonÄ…- dziewczynami, które z pasji do gotowania zaÅ‚ożyÅ‚y wÅ‚asne blogi. Dodamy, że obie Panie mieszkajÄ… na terenie naszej gminy:)
Na dobry początek proponujemy dwie pasty, które, rzec można, pasują do wszystkiego: grzanek, chipsów, chleba, wrapsów a także jako dip do warzyw.
Pierwszy przepis pochodzi z bloga Mam Smak, i jest to propozycja na hummus pomidorowy:
składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 5-6 pomidorków suszonych na słońcu z oliwy
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
wykonanie:
Ciecierzycę odcedź z zalewy na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Odczekaj chwilkę, aż obcieknie z nadmiaru wody. Następnie wrzuć ją do blendera razem z pomidorkami, oliwą i przyprawami. Zmiksuj wszystko na w miarę gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem według uznania. Przełóż do miseczki i podawaj ze świeżymi warzywami, chipsami tortilla, grzankami, pane carasau (sardyński chlebek na zdjęciu). Hummus można przechować w lodówce przez kilka dni.
Druga pasta to tzw. guacamole, czyli pasta z awokado.
Składniki:
- jedno dojrzałe awokado
- sok z cytryny
- zÄ…bek czosnku
- sól i pieprz
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub blenderem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodaję sól morską i jeśli mam to świeżo mielony pieprz kolorowy). Wszystko razem mieszamy i gotowe!
Naszą pastę możemy wzbogacić na kilka sposobów np. poprzez dodanie jednego lub kilku z poniższych składników:
- pomidora
- paprykÄ™ czerwonÄ…
- paprykÄ™ chili
- bazyliÄ™
- cebulÄ™
- liście szpinaku
Przepis pochodzi z bloga: naginamy przepisy
Kolejne sylwestrowe przepisy znajdziecie w naszym kąciku kulinarnym już jutro i w czwartek. Zapraszamy!