Sylwester tuż tuż- planujemy przekąski

Dla tych, którzy zostajÄ… przywitać Nowy Rok w domu, lub idÄ… do znajomych i „coÅ› na zÄ…b” zabierajÄ… ze sobÄ… podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów. W drogÄ™ przez sylwestrowe przekÄ…ski wyruszymy z KasiÄ… i IwonÄ…- dziewczynami, które z pasji do gotowania zaÅ‚ożyÅ‚y wÅ‚asne blogi. Dodamy, że obie Panie mieszkajÄ… na terenie naszej gminy:)

Na dobry początek proponujemy dwie pasty, które, rzec można, pasują do wszystkiego: grzanek, chipsów, chleba, wrapsów a także jako dip do warzyw.

Pierwszy przepis pochodzi z bloga Mam Smak, i jest to propozycja na hummus pomidorowy:

hummus

składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 5-6 pomidorków suszonych na sÅ‚oÅ„cu z oliwy
  • 2-3 Å‚yżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

wykonanie:

Ciecierzycę odcedź z zalewy na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Odczekaj chwilkę, aż obcieknie z nadmiaru wody. Następnie wrzuć ją do blendera razem z pomidorkami, oliwą i przyprawami. Zmiksuj wszystko na w miarę gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem według uznania. Przełóż do miseczki i podawaj ze świeżymi warzywami, chipsami tortilla, grzankami, pane carasau (sardyński chlebek na zdjęciu). Hummus można przechować w lodówce przez kilka dni.

Druga pasta to tzw. guacamole, czyli pasta z awokado.

awokado

Składniki:

  • jedno dojrzaÅ‚e awokado
  • sok z cytryny
  • zÄ…bek czosnku
  • sól i pieprz

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub blenderem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodaję sól morską i jeśli mam to świeżo mielony pieprz kolorowy). Wszystko razem mieszamy i gotowe!

Naszą pastę możemy wzbogacić na kilka sposobów np. poprzez dodanie jednego lub kilku  z poniższych składników:

  • pomidora
  • paprykÄ™ czerwonÄ…
  • paprykÄ™ chili
  • bazyliÄ™
  • cebulÄ™
  • liÅ›cie szpinaku

Przepis pochodzi z bloga: naginamy przepisy

Kolejne sylwestrowe przepisy znajdziecie w naszym kąciku kulinarnym już jutro i w czwartek. Zapraszamy!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content