Kącik Kulinarny: podudzia z grilla w soku z pomarańczy

W ubiegłym tygodniu rozpoczęliśmy w naszym Kąciku Kulinarnym sezon grillowy od sałatek, które mogą świetnie uzupełnić menu przyjęcia na świeżym powietrzu. Dziś polecamy podudzia z kurczaka, marynowane w soku z pomarańczy. Przepis pochodzi z portalu kuchnialidla.pl, jednak został on przetestowany przez jedną z naszych koleżanek. Polecamy!

 

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża cebula, starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 pomarańcze (sok)
  • 2 limonki (skórka i sok)
  • 1 łyżeczka kminku, starta w moździerzu
  • szczypta suszonego oregano
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej
  • 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco

MARYNATA

Cebulę wrzucamy do miski, dodajemy sok i skórkę z 2 limonek, posiekany czosnek, starty w moździerzu kminek, oregano, 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco i sok z 2 pomarańczy. Mieszamy. Podudzia kurczaka polewamy 3/4 marynaty – 1/3 zostawiając na później. Kurczaka wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po wyjęciu podudzi z lodówki posypujemy je częścią posiekanej świeżej kolendry. Grillujemy z obu stron, aż mięso będzie upieczone.

 

PODANIE

Grillowane podudzia układamy polewamy marynatą, w której marynowaliśmy podudzia, i posypujemy pozostałą częścią posiekanej świeżej kolendry. Można podać z grillowanymi warzywami.

 

zobacz także: https://www.mojgdow.pl/kacik-kulinarny-salatki-dobre-nie-tylko-do-grilla/

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content