W ubiegłym tygodniu rozpoczęliśmy w naszym Kąciku Kulinarnym sezon grillowy od sałatek, które mogą świetnie uzupełnić menu przyjęcia na świeżym powietrzu. Dziś polecamy podudzia z kurczaka, marynowane w soku z pomarańczy. Przepis pochodzi z portalu kuchnialidla.pl, jednak został on przetestowany przez jedną z naszych koleżanek. Polecamy!
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 zÄ…bki czosnku, posiekane
- 1 duża cebula, starta na tarce o drobnych oczkach
- 2 pomarańcze (sok)
- 2 limonki (skórka i sok)
- 1 łyżeczka kminku, starta w moździerzu
- szczypta suszonego oregano
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej
- 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco
MARYNATA
CebulÄ™ wrzucamy do miski, dodajemy sok i skórkÄ™ z 2 limonek, posiekany czosnek, starty w moździerzu kminek, oregano, 2 Å‚yżeczki ostrego sosu tabasco i sok z 2 pomaraÅ„czy. Mieszamy. Podudzia kurczaka polewamy 3/4 marynaty – 1/3 zostawiajÄ…c na później. Kurczaka wkÅ‚adamy do lodówki na minimum 20 minut. Po wyjÄ™ciu podudzi z lodówki posypujemy je częściÄ… posiekanej Å›wieżej kolendry. Grillujemy z obu stron, aż miÄ™so bÄ™dzie upieczone.
PODANIE
Grillowane podudzia układamy polewamy marynatą, w której marynowaliśmy podudzia, i posypujemy pozostałą częścią posiekanej świeżej kolendry. Można podać z grillowanymi warzywami.
zobacz także: https://www.mojgdow.pl/kacik-kulinarny-salatki-dobre-nie-tylko-do-grilla/