Kącik Kulinarny: podudzia z grilla w soku z pomarańczy

W ubiegłym tygodniu rozpoczęliśmy w naszym Kąciku Kulinarnym sezon grillowy od sałatek, które mogą świetnie uzupełnić menu przyjęcia na świeżym powietrzu. Dziś polecamy podudzia z kurczaka, marynowane w soku z pomarańczy. Przepis pochodzi z portalu kuchnialidla.pl, jednak został on przetestowany przez jedną z naszych koleżanek. Polecamy!

 

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka 
  • 2 zÄ…bki czosnku, posiekane
  • 1 duża cebula, starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 pomaraÅ„cze (sok)
  • 2 limonki (skórka i sok)
  • 1 Å‚yżeczka kminku, starta w moździerzu
  • szczypta suszonego oregano
  • Å›wieżo mielony pieprz
  • sól
  • 1/2 pÄ™czka Å›wieżej kolendry, posiekanej
  • 2 Å‚yżeczki ostrego sosu tabasco

MARYNATA

CebulÄ™ wrzucamy do miski, dodajemy sok i skórkÄ™ z 2 limonek, posiekany czosnek, starty w moździerzu kminek, oregano, 2 Å‚yżeczki ostrego sosu tabasco i sok z 2 pomaraÅ„czy. Mieszamy. Podudzia kurczaka polewamy 3/4 marynaty – 1/3 zostawiajÄ…c na później. Kurczaka wkÅ‚adamy do lodówki na minimum 20 minut. Po wyjÄ™ciu podudzi z lodówki posypujemy je częściÄ… posiekanej Å›wieżej kolendry. Grillujemy z obu stron, aż miÄ™so bÄ™dzie upieczone.

 

PODANIE

Grillowane podudzia układamy polewamy marynatą, w której marynowaliśmy podudzia, i posypujemy pozostałą częścią posiekanej świeżej kolendry. Można podać z grillowanymi warzywami.

 

zobacz także: https://www.mojgdow.pl/kacik-kulinarny-salatki-dobre-nie-tylko-do-grilla/

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content