Kącik Kulinarny: ciasto z dyni

W ubiegłym tygodniu pisaliśmy o tym, że dynia ma wiele zastosowań. Po sałatce z pieczoną dynią przyszedł czas na ciasto z dyni II (pierwsze na naszym portalu było ciasto z dyni I).  Ciasto inspirowane przepisem z portalu Kwestia Smaku wykonane przez naszą Czytelniczkę.

SKŁADNIKI:

  • szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1,5 szkl mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • 200 g masła lub dobrej jakości margaryny do pieczenia
  • 3 jajka
  •  5 łyżek cukru pudru

Jeśli nie mamy puree z dyni, w pierwszej kolejności musimy go przygotować. Dynię obieramy i pieczemy ok 30 minut w piekarniku, a kiedy będzie miękka blendujemy na gładką masę.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczeniaPrzesianą mąką łączymy z proszkiem do pieczenia. W rondelku na małym ogniu roztapiamy tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym. Nie zagotowujemy, trzymamy na ogniu tylko do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy mus z dyni, z masłem i cukrem. Odkładamy pół szklanki na polewę. Do reszty dodajemy żółtka, wszystko razem mieszamy. Kolejny krok to ubicie białek na sztywną pianę.

Na koniec wszystko razem łączymy: mąkę z proszkiem, mus dyniowy i pianę- mieszamy łyżką, krótko, tylko do połączenia składników. Całość wykładamy na blaszkę i pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni, lub do tzw suchego patyczka.

Przygotowujemy polewę, do musu z dyni z masłem dodajemy cukier puder. Polewę wykładamy na ostudzone ciasto.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content