W ubiegłym tygodniu pisaliśmy o tym, że dynia ma wiele zastosowań. Po sałatce z pieczoną dynią przyszedł czas na ciasto z dyni II (pierwsze na naszym portalu było ciasto z dyni I). Ciasto inspirowane przepisem z portalu Kwestia Smaku wykonane przez naszą Czytelniczkę.
SKŁADNIKI:
- szklanka puree z pieczonej dyni
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- 200 g masła lub dobrej jakości margaryny do pieczenia
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
Jeśli nie mamy puree z dyni, w pierwszej kolejności musimy go przygotować. Dynię obieramy i pieczemy ok 30 minut w piekarniku, a kiedy będzie miękka blendujemy na gładką masę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesianą mąką łączymy z proszkiem do pieczenia. W rondelku na małym ogniu roztapiamy tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym. Nie zagotowujemy, trzymamy na ogniu tylko do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy mus z dyni, z masłem i cukrem. Odkładamy pół szklanki na polewę. Do reszty dodajemy żółtka, wszystko razem mieszamy. Kolejny krok to ubicie białek na sztywną pianę.
Na koniec wszystko razem łączymy: mąkę z proszkiem, mus dyniowy i pianę- mieszamy łyżką, krótko, tylko do połączenia składników. Całość wykładamy na blaszkę i pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni, lub do tzw suchego patyczka.
Przygotowujemy polewę, do musu z dyni z masłem dodajemy cukier puder. Polewę wykładamy na ostudzone ciasto.