W Kąciku Kulinarnym: Ciasto dyniowe

Dziś w Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis na ciasto dyniowe, który nadesłała nam Pani Justyna.

Polecam ciasto z dyni, z dodatkiem orzechów i polewą czekoladową. Przepis znalazłam na blogu Niebo Na Talerzu. Ponieważ mamy spore zapasy dyni z naszego ogródka postanowiłam wypróbować ten przepis. Okazał się strzałem w dziesiątkę. Wszystkim smakowało, siostrze smak kojarzył się z Bożym Narodzeniem, pewnie za sprawą orzechów i cynamonu…„- pisze do nas Pani Justyna.

Ponieważ Święta zbliżają się wielkimi krokami, czekamy na Wasze propozycje potraw i wypieków świątecznych.

Ciasto dyniowe:

DSC_0688

Składniki: (na długą keksówkę ok.12×40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23×30 cm):
Najlepiej, by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę.
– 2 szklanki startego na tarce lub malakserem miąższu z dyni (tylko tej jędrnej części bez pestek)
– 2,5 szklanki mąki
– 4 jajka
– pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju
– 2/3 szklanki cukru
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
– 3 łyżki rodzynek

Na polewę tabliczka czekolady i 2 łyżki mleka. i dwie łyżki mleka.
W oryginale ciasto było posypane cukrem pudrem, ale ja polecam z polewą.

Piekarnik ustawić na 170 st. W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, lepiej ją  odcisnąć dłonią. W osobnej misce zmieszać mąkę,  proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec). Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 minut. Kiedy patyczek wsadzony w ciasto, po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy.

Przygotować polewę: rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, dodać ok. 2 łyżek mleka, wymieszać.

Ciasto polać polewą, kiedy zastygnie można już kroić.

Smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content