Dziś w Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis na ciasto dyniowe, który nadesłała nam Pani Justyna.
„Polecam ciasto z dyni, z dodatkiem orzechów i polewÄ… czekoladowÄ…. Przepis znalazÅ‚am na blogu Niebo Na Talerzu. Ponieważ mamy spore zapasy dyni z naszego ogródka postanowiÅ‚am wypróbować ten przepis. OkazaÅ‚ siÄ™ strzaÅ‚em w dziesiÄ…tkÄ™. Wszystkim smakowaÅ‚o, siostrze smak kojarzyÅ‚ siÄ™ z Bożym Narodzeniem, pewnie za sprawÄ… orzechów i cynamonu…„- pisze do nas Pani Justyna.
Ponieważ Święta zbliżają się wielkimi krokami, czekamy na Wasze propozycje potraw i wypieków świątecznych.
Ciasto dyniowe:
SkÅ‚adniki: (na dÅ‚ugÄ… keksówkÄ™ ok.12×40 cm lub prostokÄ…tnÄ… blaszkÄ™ ok. 23×30 cm):
Najlepiej, by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę.
– 2 szklanki startego na tarce lub malakserem miąższu z dyni (tylko tej jÄ™drnej części bez pestek)
– 2,5 szklanki mÄ…ki
– 4 jajka
– pół szklanki roztopionego, ostudzonego masÅ‚a lub oleju
– 2/3 szklanki cukru
– półtorej Å‚yżeczki proszku do pieczenia
– Å‚yżeczka cynamonu
– 3 Å‚yżki posiekanych orzechów wÅ‚oskich lub laskowych
– 3 Å‚yżki rodzynek
Na polewę tabliczka czekolady i 2 łyżki mleka. i dwie łyżki mleka.
W oryginale ciasto było posypane cukrem pudrem, ale ja polecam z polewą.
Piekarnik ustawić na 170 st. W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, lepiej ją odcisnąć dłonią. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec). Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 minut. Kiedy patyczek wsadzony w ciasto, po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy.
Przygotować polewę: rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, dodać ok. 2 łyżek mleka, wymieszać.
Ciasto polać polewą, kiedy zastygnie można już kroić.
Smacznego!