Torcik orzechowy

Dziś prezentujemy Wam przepis na torcik orzechowy na tortownicę 28 cm według czytelniczki Marii.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy: 8 jajek, 6 łyżek zmielonych orzechów, 6 łyżek maki, 8 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt jasny: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa: 1 1/2 kostki masła, 1/2 l mleka, 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy), 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki kakao.

 

WYKONANIE:

Upiec biszkopt orzechowy (najpierw ubijamy pianę z białek i dodajemy cukier, ponownie ubijamy dodając żółtka. Następnie w miseczce orzechy mieszamy z mąką, dodajemy do proszku do pieczenia. Następnie delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy). 

Przygotować masę: Z mleka oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrem. Połączyć masło z wystudzonym budyniem, dodać 2 łyżki kakao i zmieszać lub zmiksować. 

Przekroić biszkopt orzechowy na pół. Przełożyć biszkopty masą i udekorować według uznania.

 

Życzymy smacznego!

Autor: Redaktor3

Udostępnij post na:

Skip to content