Szykujemy się do Wielkanocy- przepisów ciąg dalszy

Po zupach wielkanocnych chcielibyśmy zaprezentować Wam świąteczne ciasta, a w kolejnej odsłonie (w czwartek) mazurki wielkanocne.

Buchta świąteczna
Przepis wg. KGW Winiary

buchta świąteczna

zdjęcie: książka kucharska PRZYgdowskieSMAKI

Składniki:
1 kg mąki
6 jaj
20 dag masła
25 dag cukru
10 dag drożdży
mleko – ile zabierze
rodzynki
cukier waniliowy

Wykonanie:
Z drożdży, łyżki mąki, 3 łyżek mleka i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn. Gdy podrośnie, połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, wyrabiać jeszcze przez chwilę i włożyć na 2 blachy wysmarowane margaryną. Pozostawić na kilka minut, by zaczęły rosnąć, a potem piec ok. 1 godz. Buchta najlepiej smakuje podana z białą kawą.

Sernik
wg. KGW Pierzchów

sernik weselny

Składniki:
2 kg sera
30 dag tłuszczu
80 dag cukru
20 jaj
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki krupczatki
rodzynki
skórka pomarańczowa
cukier waniliowy
olejek cytrynowy i pomarańczowy

Wykonanie:
Ser przetrzeć przez sitko, tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka i połączyć z serem. Dodać budyń, mąki, pianę ubitą z 15 jajek, olejki i bakalie. Wymieszać i wlać do formy wyłożonej papierem. Piec w gorącym piekarniku 1 godz.

 

sernik z musem, na spodzie brownie

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga „naginamy przepisy”, a inspirowany jest przepisem ze strony Kwestia Smaku.

sernik

Kaloryczny i czasochłonny, ale jest naprawdę pyszny! Próbowaliśmy!

Składniki:
1) na spód:
• 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 120 g masła
• 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
• 2 duże jajka
• 50 – 70 g zmielonych płatków migdałów
• 2 pełne łyżki mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2) masa serowa:
• 1 kg sera zmielonego trzykrotnie (użyłam President)
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 niepełna szklanka cukru
• 4 jajka
• 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki cukru wanilinowego
• 100 g gorzkiej czekolady
• 100 g białej czekolady

3) mus truskawkowy:
• 400 g mrożonych lub świeżych truskawek (jeśli mamy wybór lepiej przygotować z truskawek mrożonych)
• 1/4 szklanki cukru
• 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

Na początku wyciągamy z lodówki ser i jajka, aby miały temperaturę pokojową. Szykujemy formę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia (może być prostokątna forma 20 x 30 cm). Jeśli nie jest to forma silikonowa należy ją (a przynajmniej jej spód) wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw przygotowujemy mus truskawkowy: do rondelka wkładamy mrożone truskawki, przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po rozmrożeniu dodajemy cukier, miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach musu truskawkowego. Zagotowujemy  i odstawiamy z ognia. Truskawki można też wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej, następnie zmiksować i postępować jak wyżej. Możemy także mus zrobić ze świeżych truskawek. Wtedy należy je umyć, osuszyć, oderwać szypułki, zmiksować, zagotować-ok.10 minut. Mąkę rozprowadzić w 2 – 3 łyżkach zimnej wody, następnie dodać 2 – 3 łyżki musu i wymieszać. Wlać do truskawek i zagotować mieszając. Mus powinien być gęsty.

Następnie przygotowujemy spód brownie: czekoladę należy połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka lub małego garnka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić mieszając na małym ogniu, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawiamy z ognia i dodając cukier mieszamy. Następnie do przestudzonej masy dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
W misce łączymy zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypujemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy na gładką i jednolitą masę. Masę trzeba wyłożyć na dno tortownicy, wyrównując powierzchnię. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Kolejnym krokiem jest masa serowa: ser trzeba krótko zmiksować z mąką i cukrem, a następnie z jajkami i wanilią.  Dzielimy go na pół i do każdej połówki dodajemy roztopioną (białą oraz ciemną) czekoladę (nie może być gorąca!). Czekoladę można roztopić w mikrofalówce, w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku (połamać na kosteczki i mieszając podgrzewać na minimalnym ogniu).
Masę z ciemną czekoladą należy wyłożyć łyżką na spód brownie, wyrównać powierzchnię. To samo zrobić z masą z białą czekoladą. Łyżeczką wykłądamy mus truskawkowy – np. w taki sposób: częściowo zagłębić łyżeczkę z musem w masie serowej, drugą łyżeczką lub palcem zsunąć mus w powstałe wgłębienie.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ciasto przez 55 minut, aż masa będzie zastygnięta. Wyłączamy piekarnik (nie otwieramy go) i studzimy sernik przez 10 minut. Później stopniowo otwieramy piekarnik. Ciasto można podawać po całkowitym ostudzeniu, lub dodatkowo schłodzić go w lodówce aby nabrało lepszej konsystencji.

sernik2

Udanych wypieków!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content