W ramach preorientacji zawodowej, przedszkolaki z grup „Wesołe Żabki” oraz „Niezapominajki” poznają różne zawody, dlatego 13.02.2019r. odwiedził nas Pan Łukasz Grabowski – szef kuchni z sali bankietowej „Allegra”. Podczas spotkania dzieci zapoznały się ze specyfiką pracy kucharza, mogły z bliska obejrzeć jego strój oraz narzędzia, które są potrzebne do codziennej pracy w kuchni. Dzieci z wielkim zainteresowaniem uczestniczyły w warsztatach kulinarnych.
Pan Łukasz opowiedział nam również o zdrowym odżywianiu, wyjaśnił dlaczego musimy jeść owoce, warzywa i inne zdrowe produkty. Opowiedział naszym przedszkolakom kilka kulinarnych ciekawostek z różnych stron świata. Między innymi dowiedzieliśmy się co to jest foie gras, focaccia, poznaliśmy etapy powstawania oscypka. Na zakończenie warsztatów dzieci miały okazję spróbować słynnego włoskiego deseru panna cotta z kawiorem z galaretki cytrynowej i sosem malinowym, który na tę okazję specjalnie przygotował dla nich Pan Łukasz. W podziękowaniu dzieci podarowały naszemu gościowi wykonaną z papieru figurkę kucharza wraz z podziękowaniem a także zaprosiły go do wspólnego, pamiątkowego zdjęcia.
Panu Łukaszowi dziękujemy za przygotowanie profesjonalnych warsztatów. Wszyscy bawiliśmy się wyśmienicie! Mamy nadzieję, że to nie ostatnie nasze spotkanie!
Sylwia Więcław, Joanna Maj, Kinga Piotrowska
Przedszkole Samorządowe w Gdowie