DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym Å›wiÄ…teczne przepisy PaÅ„ z Kół GospodyÅ„ Wiejskich. Przepis na makowiec zawijany to receptura PaÅ„ z Cichawy, natomiast przepis na rybÄ™ w sosie pomidorowym prezentujemy wg pomysÅ‚u KGW Książnice. Oba przepisy znalazÅ‚y siÄ™ w Å›wiÄ…tecznym folderze wydanym trzy lata temu „Potrawy wigilijne Doliny Raby”.
Makowiec zwijany – KGW Cichawa
Składniki:
masa makowa:
- 2 szklanki maku,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 jajka /białka/,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 5 łyżek skórki pomarańczowej,
- 10 dkg migdałów,
- olejek migdałowy.
Wykonanie masy: Sparzony mak zmielić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem 2 razy. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały, olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać.
ciasto:
- 3 szklanki mÄ…ki pszennej,
- ½ margaryny,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 czubata łyżka drożdży,
- 6 jajek /2 całe i 4 żółtka/,
- olejek waniliowy lub arakowy,
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie: Zrobić zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru oraz roztartych z łyżeczką cukru drożdży. Pozostawić do wyrośnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać sól oraz olejek zapachowy. Do mąki dodać rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką , odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, rozłożyć masę makową i zwinąć ciasto w rulon. Uformowaną strucle zawinąć luźno w papier do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 min. na złoty kolor. Po upieczeniu makowce polukrować.
Składniki na lukier: 1 białko, 20 dkg cukru pudru, pół łyżeczki soku z cytryny.
Ryba w sosie pomidorowym – KGW Książnice
Składniki:
- 1 kg filetów z pangi,
- słoiczek /200g/ koncentratu pomidorowego,
- ½ l pikantnego keczupu,
- 3 cebule,
- ½ l oleju,
- bułka tarta,
- 3 jajka do panierowania
Składniki zalewy:
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki liścia laurowego
- szczypta soli
Wykonanie:
- Składniki zalewy gotujemy. Dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy, aby powstał średnio gęsty sos. Zagotowujemy. Wkładamy pokrojoną w piórka i zeszkloną na oleju cebulę.
- Pokrojone filety panierujemy w jajku i bułce, smażymy na oleju na złoty kolor. Ryby układamy w naczyniu warstwami, każdą polewamy schłodzonym sosem pomidorowym.