Świąteczny Kącik Kulinarny

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym świąteczne przepisy Pań z Kół Gospodyń Wiejskich. Przepis na makowiec zawijany to receptura Pań z Cichawy, natomiast przepis na rybę w sosie pomidorowym prezentujemy wg pomysłu KGW Książnice. Oba przepisy znalazły się w świątecznym folderze wydanym trzy lata temu „Potrawy wigilijne Doliny Raby”.

Makowiec zwijany – KGW Cichawa

Składniki:

masa makowa:

  • 2 szklanki maku,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 jajka /białka/,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 5 łyżek skórki pomarańczowej,
  • 10 dkg migdałów,
  • olejek migdałowy.

Wykonanie masy: Sparzony mak zmielić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem 2 razy. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały, olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać.

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • ½ margaryny,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 czubata łyżka drożdży,
  • 6 jajek /2 całe i 4 żółtka/,
  • olejek waniliowy lub arakowy,
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie: Zrobić zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru oraz roztartych z łyżeczką cukru drożdży. Pozostawić do wyrośnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać sól oraz olejek zapachowy. Do mąki dodać rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką , odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, rozłożyć masę makową i zwinąć ciasto w rulon. Uformowaną strucle zawinąć luźno w papier do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 min. na złoty kolor. Po upieczeniu makowce polukrować.
Składniki na lukier: 1 białko, 20 dkg cukru pudru, pół łyżeczki soku z cytryny.

Ryba w sosie pomidorowym – KGW Książnice

Składniki:

  • 1 kg filetów z pangi,
  • słoiczek /200g/ koncentratu pomidorowego,
  • ½ l pikantnego keczupu,
  • 3 cebule,
  • ½ l oleju,
  • bułka tarta,
  • 3 jajka do panierowania

Składniki zalewy:

  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki liścia laurowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Składniki zalewy gotujemy. Dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy, aby powstał średnio gęsty sos. Zagotowujemy. Wkładamy pokrojoną w piórka i zeszkloną na oleju cebulę.
  2. Pokrojone filety panierujemy w jajku i bułce, smażymy na oleju na złoty kolor. Ryby układamy w naczyniu warstwami, każdą polewamy schłodzonym sosem pomidorowym.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content