We wtorek, 5 lutego, w ramach seminarium „Warto widzieć” słuchacze gdowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku poznawali tajnki kuchni włoskiej pod okiem Łukasza Grabowskiego, szefa kuchni Sali Bankietowej „Allegra”, jurora festiwali kulinarnych, członka Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Na początku spotkania Seniorzy zdobyli wiedzę teoretyczną o historii i specyfice kuchni włoskiej, a w dalszej części „wykładu” przygotowywano potrawy rodem z Italii.
Kuchnia włoska jest jedną z najsłynniejszych na świecie. Któż z nas nie słyszał o pizzy, risotto, czy spaghetti?
„Było wspaniale. Pan Łukasz bardzo ciekawie opowiadał, nie było sekundy, aby się nudzić– opowiada nam Pani Helena, jedna ze słuchaczek UTW- potem przygotowywał potrawy na naszych oczach. Zapisałam sobie kilka przepisów, dania wyszły przepyszne i bardzo zdrowe, dużo jarzyn i ziół. Najbardziej smakowały nam chyba makarony. Chętnie powtórzylibyśmy taki wykład. Naprawdę fantastyczne spotkanie„.
zdjęcia: Artur Kasprzyk