Studenci UTW poznali tajniki kuchni włoskiej

We wtorek, 5 lutego, w ramach seminarium „Warto widzieć” słuchacze gdowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku poznawali tajnki kuchni włoskiej pod okiem Łukasza Grabowskiego, szefa kuchni Sali Bankietowej „Allegra”, jurora festiwali kulinarnych, członka Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Na początku spotkania Seniorzy zdobyli wiedzę teoretyczną o historii i specyfice kuchni włoskiej, a w dalszej części „wykładu” przygotowywano potrawy rodem z Italii. 

Kuchnia włoska jest jedną z najsłynniejszych na świecie. Któż z nas nie słyszał o pizzy, risotto, czy spaghetti? 

Było wspaniale. Pan Łukasz bardzo ciekawie opowiadał, nie było sekundy, aby się nudzić– opowiada nam Pani Helena, jedna ze słuchaczek UTW-  potem przygotowywał potrawy na naszych oczach. Zapisałam sobie kilka przepisów, dania wyszły przepyszne i bardzo zdrowe, dużo jarzyn i ziół. Najbardziej smakowały nam chyba makarony.  Chętnie powtórzylibyśmy taki wykład. Naprawdę fantastyczne spotkanie„.

zdjęcia: Artur Kasprzyk

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content