SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE BROWNIE z polewą z białej czekolady i suszonej żurawiny

Dziś w naszym kąciku kulinarnym wraz z czytelniczką Anią zachęcamy Was do upieczenia pysznego sernika dyniowego na spodzie brownie z polewą z białej czekolady i suszonej żurawiny.

Co prawda inspiracją do upieczenia sernika była sieć Internet, jesteśmy jednak pewni, że zdjęcia naszej Czytelniczki  zachęcą Was do samodzielnego wypieku tego nietypowego, ale jakże pysznego ciasta. 

SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE BROWNIE

z polewą z białej czekolady i suszonej żurawiny

SKŁADNIKI

SPÓD BROWNIE

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 135 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej)
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • cukier wanilinowy lub naturalna wanilia
  • 5 jajek
  • 300 g puree z pieczonej dyni Hokkaido (mała, intensywnie pomarańczowa)
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%.

POLEWA

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g serka Philadelphia
  • 4 łyżki likieru kokosowego lub śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny

Opcjonalnie do dekoracji: świeża lub mrożona żurawina.

SPÓD BROWNIE

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać posiekanymi orzechami jeśli ich używamy. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

MASA SEROWA

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Do większej miski włożyć zmielony ser, dodać cukier, mąkę, cynamon, gałkę, wanilię i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodać puree z pieczonej dyni i zmiksować na gładką masę. Na koniec zmiksować ze śmietanką.
  • Wyłożyć masę serową na spód brownie i wstawić z powrotem do piekarnika.
  • Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 – 90 minut (do ścięcia się masy). Stopniowo wyjmować z piekarnika, ostudzić.

POLEWA

  • Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki, dodać serek, likier kokosowy, żurawinę i wszystko roztopić w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając. Rozprowadzić po serniku.
  • Ostudzony sernik obkroić nożem przy tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą noc. Sernik może stać w lodówce przez kilka dni. Przed podaniem można wyjąć go wcześniej aby spód zmiękł w temp. pokojowej. Można udekorować żurawiną.

Foto: Czytelniczka Ania. 

Źródło przepisu: KWESTIA SMAKU.

 

 

Autor: Redaktor3

Udostępnij post na:

Skip to content