„Pączki z rączki” według przepisu Spółdzielni Socjalnej „Tradycje Regionalne”

Polecamy pyszne pączki według receptury Spółdzielni Socjalnej „Tradycje Regionalne” w Gdowie. 

Zazwyczaj do naszego kącika kulinarnego na portalu „Mój Gdów” zapraszamy Was w czwartki. Dziś jednak zrobimy to wyjątkowo już w środę, aby dać Wam czas na zakup potrzebnych składników i upieczenie pączków na Tłusty Czwartek, który, przypominamy –  już jutro.

„PĄCZKI Z RĄCZKI”
według receptury Spółdzielni Socjalnej „Tradycje Regionalne” w Gdowie

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 1 opakowanie drożdży (10 dag)
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szk. ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki spirytusu
  • kieliszek oleju
  • ½ kostki masła.

WYKONANIE:

Drożdże  z mlekiem i cukrem mieszamy mieszamy aż powstanie zaczyn. Czekamy aż drożdże zaczną pracować. Po chwili dodajemy mąkę, jajka, masło, spirytus i zarabiamy ciasto. Dodać kieliszek oleju. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie formujemy pączki, nakładamy marmoladę, czekamy jak wyrosną i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wykładamy na ręcznik  papierowy odsączamy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

 

Foto: „Mój Gdów”.

Przepis: Spółdzielnia Socjalna „Tradycje Regionalne” w Gdowie. 

Autor: Redaktor3

Udostępnij post na:

Skip to content