Przed tygodniem rozpoczęliśmy cykl spotkań z restauratorami z terenu naszej gminy. Dziś zapraszamy do Gdowa, do restauracji przy Hotelu Oriza. O ofercie restauracji, ale także preferencjach dzisiejszych klientów, porozmawiamy z Panią Izabelą Zastawniak- współwłaścicielką Hotelu.
MG: Czy zauważa Pani, że w ostatnim czasie, wraz z coraz większą popularnością różnych programów kulinarnych w TV, wzrasta świadomość kulinarna klientów restauracji ?
IZ: Na pewno w ciągu kilku ostatnich lat bardzo wzrosła kulinarna świadomość ludzi. Goście często dopytują z czego i jak są przygotowane potrawy. Generalnie wiedzą czego chcą, nie są zawstydzeni, często wyrażają swoją opinię po zjedzeniu. Obecnie w restauracji na pewno liczy się smak, wielkość porcji, ale także forma podania, jednak najważniejsze są produkty z jakich danie zostało stworzone.
MG: Czy można scharakteryzować grupę bądź grupy klientów, którzy korzystają z Państwa usług?
IZ: Tak, pierwsza grupa to osoby, które przychodzą regularnie na obiad dnia. Serwujemy go od poniedziałku do piątku w godz.12.00- 17.00. Za cenę 15,99 można zjeść pyszny, obfity domowy dwudaniowy obiad z kompotem. W tej grupie są także ci klienci, którzy zamawiają „obiady dnia” telefonicznie, i albo sami je u nas odbierają, lub my je dowozimy. Zazwyczaj są to pracownicy okolicznych firm. Ta grupa znacznie się powiększyła kiedy wprowadziliśmy „obiady dnia”. A co serwujemy danego dnia można zobaczyć wraz ze zdjęciami na naszym FB.
Kolejna grupa naszych gości, to osoby, które przychodzą towarzysko ze znajomymi czy rodziną, znają nasze smaki i chwalą naszą kuchnię, także osoby, które przychodzą z polecenia swoich znajomych. W tej grupie możemy też ująć gości przychodzących uczcić jakąś okazję np. urodziny czy rocznicę.
Jest też widoczny taki niedzielny trend, przychodzą całe rodziny, także z małymi dziećmi. Zdarza się, że muszą czekać na stolik, zwłaszcza w porze obiadowej. Niektórzy nasi stali klienci już o tym wiedzą, i chcąc przyjść w niedzielę rezerwują sobie stolik wcześniej, na konkretną godzinę.
Jeszcze jedną grupą stanowią ci, którzy organizują u nas przyjęcia weselne, komunie, chrzciny.
MG: Czy organizują Państwo także spotkania biznesowe?
IŻ: Jak najbardziej. To nasza kolejna grupa klientów. Biznesmani często umawiają się w naszej restauracji na obiad lub kolację z kontrahentami. Także nasi goście hotelowi, spotykają się w celach biznesowych. Poza tym organizujemy konferencje, mamy do wynajęcia 2 sale. Osoby uczestniczące np. w wyjazdowej konferencji także korzystają z naszej oferty restauracyjnej.
MG: Jakiego jedzenia oczekują dziś klienci?
IZ: Nasi stali klienci doceniają to, że mamy zdrową i dobrą kuchnię. Wiedzą, że nie używamy tzw. chemii, czyli wszelkiego typu ulepszaczy smaków czy sosów z proszku. Nawet nasi dostawcy zauważyli, że takich produktów nie zamawiamy jako nieliczni. Ponadto wykorzystujemy składniki sezonowe, czyli to, co charakteryzuje dane pory roku. I to jest doceniane przez naszych gości.
Jest też grupa osób ceniących sobie dania przygotowane metodą sous vide jaką mamy w swojej ofercie. Metoda ta pozwala na gotowanie wcześniej przygotowanych potraw w bardzo niskich temperaturach w zależności od rodzaju, przez co zachowują one swoje wartości odżywcze. Zanim produkty zostaną poddane obróbce cieplnej, są pakowane próżniowo. Są to dania często niskokaloryczne i przede wszystkim bardzo zdrowe i smaczne. Ponieważ w czasie rozmów z naszymi klientami zauważyliśmy, że dużo osób oczekuje jedzenia tzw. fit, niebawem wprowadzamy catering dietetyczny. Będzie polegał na możliwości zamówienia całodziennego menu, przygotowanego w porozumieniu z dietetykiem. Menu będzie zbilansowane na konkretną ilości kalorii, np. 1500. Jednak nie tylko ilość kalorii będzie wyznacznikiem, ale chcemy, aby używane produktu były faktycznie fit, czyli lekkie, dietetyczne i zdrowe. Dietetyk wraz z naszym kucharzem będą czuwać, aby zachowane były też potrzebne do prawidłowego funkcjonowania proporcje między białkiem, tłuszczami a węglowodanami. Jesteśmy na etapie opracowywania tego menu, ale już wielu klientów nas o nie dopytuje. Podsumowując, konsumenci w dzisiejszych czasach oczekują nie tylko wielkich porcji niemieszczących się na talerzu lecz dobrego jakościowo i zdrowego jedzenia.
MG: Co po za jedzeniem jest ważne dla gości ?
IZ: Na pewno dla naszych gości liczy się stosunek ceny do jakości. Jesteśmy dumni z naszej jakości jedzenia, a przy tym udaje się nam zachować umiarkowane ceny. Chcemy pokazać, że w małej miejscowości można też zjeść smacznie, zdrowo i w eleganckiej scenerii.
Ważne jest również otoczenie i udogodnienia. Właśnie organizujemy plac zabaw dla naszych małych klientów, a dla tych najmłodszych mamy przewijak, co jak się okazuje nie zawsze jest standardem, a jest bardzo docenianie przez rodziców. Oczywiście w sezonie letnim uruchamiamy ogródek na dużym tarasie.
To co mam nadzieję, docenią nasi obecni i przyszli klienci to organizowane imprezy kulturalne. Do tej pory odbyły się dwa spotkania z kabaretami. Gościliśmy Kabaret pod Wyrwigroszem i Marcina Dańca. Osoby, które nabyły bilety wychodziły bardzo zadowolone z występu, doceniając, że mogły skorzystać z takiego rodzaju rozrywki, na miejscu, w Gdowie.
MG: Bardzo dziękuję za rozmowę. Życzę wielu zadowolonych klientów.
IZ: Dziękuję bardzo i zapraszamy wszystkich czytelników Mojego Gdowa do naszej restauracji.
[Not a valid template]
zdjęcia: www.oriza.pl/, FB Oriza