Muffinkowego szaleństwa c.d

Dziś chcemy zaprezentować Wam dwa kolejne, sprawdzone przepisy, na tą szybką i pyszną przekąskę. Tym razem polecamy: muffiny bananowe i jabłkowo-orzechowe.

 

Pierwszy przepis pochodzi ze strony  Wielkie Żarcie. Natomiast jest sprawdzony przez właścicielkę bloga Naginamy Przepisy, skąd pochodzą zdjęcia.

Muffiny bananowe z białą czekoladą

bananowe

  • 245g mÄ…ki
  • 100g cukru
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 Å‚yżeczki sody
  • 1/4 Å‚yżeczki soli
  • 65 g biaÅ‚ej czekolady
  • 2 duże jaja
  • 113g masÅ‚a
  • 3 duże dojrzaÅ‚e banany (ok. 450g)
  • aromat waniliowy lub rumowy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W pierwszej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i pokrojoną czekoladę.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: rozgniecione tłuczkiem do ziemniaków banany, ubite lekko jaja, roztopione i ostudzone masło i aromat.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać szybko i niedokładnie łyżką (nie mikserem) mogą nawet zostać grudki.
Ciasto włożyć do 12 foremek. Piec ok. 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już dobre.

Muffiny jabłkowo-orzechowe

JABLKOORZECH

Składniki na 12 sztuk:

  • 0.5 szklanki oleju sÅ‚onecznikowego lub 100 g masÅ‚a
  • 2 szklanki mÄ…ki
  •   2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki brÄ…zowego cukru
  • 0.5 szklanki cukru biaÅ‚ego
  • 1 Å‚yżeczka cynamonu
  • 0.5 szklanki orzechów wÅ‚oskich, posiekanych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2 jabÅ‚ka, Å›redniej wielkoÅ›ci

Przygotowujemy formę do muffinek, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Jabłka obieramy i kroimy na małą kostkę. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukry, cynamon) łączymy w jednej  misce. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jabłka. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Wstawiamy muffiny do piekarnika na 20-25 minut, aż będą brązowo-złote.

smacznego

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content