Dziś chcemy zaprezentować Wam dwa kolejne, sprawdzone przepisy, na tą szybką i pyszną przekąskę. Tym razem polecamy: muffiny bananowe i jabłkowo-orzechowe.
Pierwszy przepis pochodzi ze strony  Wielkie Żarcie. Natomiast jest sprawdzony przez właścicielkę bloga Naginamy Przepisy, skąd pochodzą zdjęcia.
Muffiny bananowe z białą czekoladą
- 245g mÄ…ki
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 65 g białej czekolady
- 2 duże jaja
- 113g masła
- 3 duże dojrzałe banany (ok. 450g)
- aromat waniliowy lub rumowy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W pierwszej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i pokrojoną czekoladę.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: rozgniecione tłuczkiem do ziemniaków banany, ubite lekko jaja, roztopione i ostudzone masło i aromat.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać szybko i niedokładnie łyżką (nie mikserem) mogą nawet zostać grudki.
Ciasto włożyć do 12 foremek. Piec ok. 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już dobre.
Muffiny jabłkowo-orzechowe
Składniki na 12 sztuk:
- 0.5 szklanki oleju słonecznikowego lub 100 g masła
- 2 szklanki mÄ…ki
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki brÄ…zowego cukru
- 0.5 szklanki cukru białego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 2 jabłka, średniej wielkości
Przygotowujemy formę do muffinek, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Jabłka obieramy i kroimy na małą kostkę. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukry, cynamon) łączymy w jednej misce. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jabłka. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Wstawiamy muffiny do piekarnika na 20-25 minut, aż będą brązowo-złote.
smacznego