Dziś czwartek, zatem pora na nasz cotygodniowy kącik kulinarny. Tym razem do kawy proponujemy Wam pyszną kremówkę.
Chętnie oczywiście skorzystamy z Waszych sprawdzonych przepisów na inne słodkości i nie tylko. Zachęcamy zatem do przesyłania przepisów wraz ze zdjęciami na adres redakcja@mojgdow.pl .
KREMÓWKA
Składniki na ciasto:
0,5 l wody
1 margaryna
0,5 kg mÄ…ki
5 jaj (całych)
Składniki na masę:
1 l mleka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 olejek śmietankowy
2 żółtka
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
2 masła (można opcjonalnie tylko 1)
Wykonanie ciasta:
0,5 l wody zagotować z 1 margaryną. Dodać 0,5 kg mąki, dokładnie wymieszać drewnianą łopatka i gotować kilka minut. Po ostudzeniu miksować, dodając stopniowo po jednym całym jajku. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na 2 blachach. Piec w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.
Wykonanie masy:
1/2 litra mleka zagotować razem z szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i olejkiem śmietankowym.
W pozostałym 1/2 l zimnego mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego się mleka. Gotować kilka minut. Ostudzić. Ostudzoną masę zmiksować z 1 lub 2 masłami.
Ciast przełożyć masą. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Życzymy smacznego!