Kremówka

Dziś czwartek, zatem pora na nasz cotygodniowy kącik kulinarny.  Tym razem do kawy proponujemy Wam pyszną kremówkę.

Chętnie oczywiście skorzystamy z Waszych sprawdzonych przepisów na inne słodkości i nie tylko. Zachęcamy zatem do przesyłania przepisów wraz ze zdjęciami na adres redakcja@mojgdow.pl

 

KREMÓWKA

 

Składniki na ciasto:

0,5 l wody

1 margaryna

0,5 kg mąki

5 jaj (całych)

 

Składniki na masę:

1 l mleka

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 olejek śmietankowy

2 żółtka

4 łyżki maki ziemniaczanej

4 łyżki mąki pszennej

2 masła (można opcjonalnie tylko 1)

Wykonanie ciasta:

0,5 l wody zagotować z 1 margaryną. Dodać 0,5 kg mąki, dokładnie wymieszać drewnianą łopatka i gotować kilka minut. Po ostudzeniu miksować, dodając stopniowo po jednym całym jajku. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na 2 blachach. Piec w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.

 

Wykonanie masy:

1/2 litra mleka zagotować razem z szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i olejkiem śmietankowym.

W pozostałym 1/2 l zimnego mleka roztrzepać żółtka, mąkę  ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego się mleka. Gotować kilka minut. Ostudzić. Ostudzoną masę zmiksować z 1 lub 2 masłami. 

Ciast przełożyć masą. Najlepiej smakuje następnego dnia. 

Życzymy smacznego!

Autor: Redaktor3

Udostępnij post na:

Skip to content