Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis naszej Czytelniczki na żurek z jajkiem i kiełbasą. Przepis jest prosty, zatem nawet początkujący kucharze poradzą sobie z nim znakomicie.
SKŁADNIKI: Około 500 g kiełbasy, 150 g boczku wędzonego, 2-3 cebule, 800 ml zakwasu na żurek, 5 jajek, 5 sztuk ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz i sól, 3 łyżki masła do duszenia cebulki, 250 ml słodkiej śmietany, 2 litry wody, majeranek do smaku. Opcjonalnie można także 5 grzybów suszonych.
WYKONANIE:
Na suchej patelni podsmażam boczek. Przekładam do małego pojemniczka.
Na patelni rozgrzewam masło i duszę pokrojoną cebulkę aż się zrumieni.
W dużym garnku gotuję dwa litry wody, kiełbasę, pokruszone suszone grzyby, posiekane w drobną kostkę, podsmażoną cebulę i boczek z listkiem laurowym, zielem, solą i pieprzem. Po około 15-20 minutach wyławiam kiełbasę, wlewam do zupy 500 ml zakwasu – żurku, zagotowuję ponownie i gotuję przez kolejne 10 minut. Wyłączam i zalewam śmietaną.
Doprawiam odpowiednią ilością soli, pieprzu i majeranku.
Jajko wkładam bezpośrednio do talerza i zalewam przygotowanym żurkiem.
SMACZNEGO.