Kącik Kulinarny z KGW Wieniec

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy „Żurek z grzybami i ziemniakami podany z chlebem czosnkowym” według przepisu Pań z KGW Wieniec. 

Zapraszamy także na film, na którym Panie prezentują wykonanie żurku (pod artykułem)

Składniki na ŻUREK:

4 łyżki mąki żytniej + 1 l wody + 2 ząbki czosnku,
100 g grzybów suszonych + 4 l wody, 1 kg ziemniaków, 2 marchwie, 1 cebula, 1 pietruszka, łyżka majeranku, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku

Składniki na CHLEB CZOSNKOWY:

25 g drożdży; 0,5 kg mąki, 2 łyżeczki soli; 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki oleju, 1 całe jajko.

Wykonanie ŻURKU:
Przygotowujemy zakwas na żurek: Mąkę żytnią mieszamy w 1 litrze wody. Dodajemy ząbki czosnku. Całość odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach używamy do wykonania żurku lub wkładamy do lodówki do użycia w innym terminie.

W garnku gotujemy ziemniaki, tak by były całkowicie zalane wodą. Dodajemy soli według uznania. Odcedzamy.

Do garnka wlewamy 4 litry wody. Dodajemy suszone grzyby, marchew, cebulę, pietruszkę, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną.  Dodajemy całość wcześniej przygotowanego zakwasu na żurek i gotujemy 3 minuty cały czas mieszając.

Wykonanie CHLEBA CZOSNKOWEGO: W pół szklanki letniej wody rozpuszczamy drożdże i wlewamy do miski. Dodajemy mleko, mąkę, sól, czosnek w proszku, majeranek, olej, jajko. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie w małej miseczce mieszamy 3 łyżki masła z 2 łyżeczkami czosnku granulowanego. Wałkujemy ciasto na grubość 1 cm, tworząc prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.  Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym. Składamy na pół – wzdłuż. Wykrawamy paski o szerokości 4 cm, które następnie zwijamy w ruloniki. Ruloniki układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem w ten sposób, by ciasto stykało się z spodem blachy „ślimaczkiem” z masłem czosnkowym. Pieczemy 35 minut w temp. 190 stopni Celsjusza.

Na talerz dajemy kilka ciepłych ziemniaków, a następnie zalewamy je gorącym żurkiem. Podajemy z chlebem czosnkowym. Smacznego!


 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content