KÄ…cik Kulinarny: tort z kremem kajmakowym, bananami i czarnÄ… porzeczkÄ…

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym, nasza Czytelniczka proponuje tort z kremem kajmakowym, bananami i czarnÄ… porzeczkÄ…. Jak zaznacza, przepis jest inspirowany pomysÅ‚em z portalu „Kwestia Smaku”, jednak z wprowadzonymi maÅ‚ymi zmianami (oryginalny przepis: zobacz tutaj)

Przepis naszej Czytelniczki: 

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mÄ…ki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao naturalnego
  • 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • nasÄ…czenie: czarna herbata z cytrynÄ… lub w wersji dla dorosÅ‚ych można nasÄ…czyć alkoholem
  • 0,5 kg schÅ‚odzonego mascarpone
  • 400 g kajmaku
  • 2-3 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • kwaÅ›ny dżem z czarnej porzeczki
  • 1/2 czekolady

Na poczÄ…tku pieczemy biszkopt. Jajka, których używamy powinny być w temperaturze pokojowej.  Oddzielamy żółtka od biaÅ‚ek, biaÅ‚ka ubijamy aż bÄ™dÄ… sztywne, nastÄ™pnie powoli dodajemy po Å‚yżce cukier caÅ‚y czas ubijajÄ…c. Po dodaniu caÅ‚ego cukru, kiedy nasza masa bÄ™dzie już sztywna i bÅ‚yszczÄ…ca, wciąż ubijajÄ…c, dodajemy po jednym żółtku. PrzesianÄ… mÄ…kÄ… z kakao i proszkiem powoli dosypujemy do masy, mieszajÄ…c delikatnie szpatuÅ‚kÄ….

Ciasto przekÅ‚adamy do tortownicy, której dno przykryte jest papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 175 stopni). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce obrócony do góry dnem. 

Zimny biszkopt dzielimy na trzy części. Każdą z nich nasączamy.

NastÄ™pnie przygotowujemy masÄ™: mascarpone umieszczamy w misce miksera, dodajemy kajmak i ubijamy przez ok. 3 minuty aż krem zwiÄ™kszy objÄ™tość i nabierze puszystoÅ›ci. 

Dolny blat smarujemy cienką warstwą kremu. Obrane banany kroimy na plasterki i skropione sokiem z cytryny układamy jeden obok drugiego na warstwie kremu. Na owoce wykładamy jeszcze trochę kremu, a na nim kolejny blat. Drugą warstwę smarujemy dżemem porzeczkowym, i przykrywamy kremem. Na górę wykładamy ostatni blat, który smarujemy resztą kremu (jeśli wystarczy nam masy, możemy także posmarować boki). Wierzch obsypujemy startą czekoladą.

Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content