DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym, nasza Czytelniczka proponuje tort z kremem kajmakowym, bananami i czarnÄ… porzeczkÄ…. Jak zaznacza, przepis jest inspirowany pomysÅ‚em z portalu „Kwestia Smaku”, jednak z wprowadzonymi maÅ‚ymi zmianami (oryginalny przepis: zobacz tutaj)
Przepis naszej Czytelniczki:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mÄ…ki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki kakao naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- nasączenie: czarna herbata z cytryną lub w wersji dla dorosłych można nasączyć alkoholem
- 0,5 kg schłodzonego mascarpone
- 400 g kajmaku
- 2-3 banany
- sok z 1/2 cytryny
- kwaśny dżem z czarnej porzeczki
- 1/2 czekolady
Na początku pieczemy biszkopt. Jajka, których używamy powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy aż będą sztywne, następnie powoli dodajemy po łyżce cukier cały czas ubijając. Po dodaniu całego cukru, kiedy nasza masa będzie już sztywna i błyszcząca, wciąż ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Przesianą mąką z kakao i proszkiem powoli dosypujemy do masy, mieszając delikatnie szpatułką.
Ciasto przekładamy do tortownicy, której dno przykryte jest papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 175 stopni). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce obrócony do góry dnem.
Zimny biszkopt dzielimy na trzy części. Każdą z nich nasączamy.
Następnie przygotowujemy masę: mascarpone umieszczamy w misce miksera, dodajemy kajmak i ubijamy przez ok. 3 minuty aż krem zwiększy objętość i nabierze puszystości.
Dolny blat smarujemy cienką warstwą kremu. Obrane banany kroimy na plasterki i skropione sokiem z cytryny układamy jeden obok drugiego na warstwie kremu. Na owoce wykładamy jeszcze trochę kremu, a na nim kolejny blat. Drugą warstwę smarujemy dżemem porzeczkowym, i przykrywamy kremem. Na górę wykładamy ostatni blat, który smarujemy resztą kremu (jeśli wystarczy nam masy, możemy także posmarować boki). Wierzch obsypujemy startą czekoladą.
Gotowy tort przechowujemy w lodówce.