SKŁADNIKI:
Biszkopt: 2 budynie czekoladowe, mąka pszenna, 1 łyżka kakao, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 5 jajek.
Masa chałwowa: 1 szklanka mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy.
Masa kawowa: 5 żółtek, 20 dag cukru pudru, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ¼ szklanki wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo: 30 dag chałwy, 1 kieliszek spirytusu, 20 dag bezy.
WYKONANIE:
Biszkopt: Budynie wsypać do szklanki i dopełnić do pełna mąką. Przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Zmieszać z mąką delikatnie. Upiec.
Masa chałwowa: Ugotować budyń z podanych składników (oprócz chałwy) a następnie zimny budyń utrzeć z 1 kostką masła i 30 dag chałwy oraz 1 kieliszkiem spirytusu.
Masa kawowa: Całość zagotować, a następnie do zimnej masy dodać 1 kostkę masła i utrzeć.
Przekroić zimny biszkopt na pół. Pierwszą część posmarować masą chałową, ułożyć bezy i przykryć masą kawową, a na wierzch położyć drugą cześć biszkoptu. Polać ulubionym lukrem lub polewą, udekorować według uznania.
Życzymy smacznego.