Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym swym przepisem na tort biszkoptowy z masą orzechową dzielą się z nami Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie.
Składniki:
- Biszkopt jasny: 4 jajka, 4 niepełne łyżki cukru, 3 czubate łyżki mąki.
- Biszkopt ciemny: 4 jajka, 4 niepełne łyżki cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej, ½ łyżki kakao, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Biszkopt makowy: 4 jajka, 4 niepełne łyżki cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka maku, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Biszkopt kokosowy: 4 jajka, 4 niepełne łyżki cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kokosu, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Masa orzechowa: 25 dag zmielonych orzechów, 2/3 szklanki kaszy manny, 6 łyżek cukru, 1/2 l mleka, 1 olejek migdałowy, 2 kostki masła.
- Polewa: 1 łyżka kakao, 1 łyżka margaryny, 1 łyżka kakao, 1 łyżka przegotowanej wody.
Wykonanie:
Upiec poszczególne biszkopty, pamiętając o przesianiu mąki przez sitko.
Mleko z cukrem zagotować, dodać orzechy zmieszane z kaszą manną, olejek i gotować na małym ogniu 10 min, jeśli jest za bardzo gęste to należy dolać mleka. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać ugotowane orzechy i miksować do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać łyżkę alkoholu. Z biszkoptów usunąć wierzchy, a następnie, według uznania, nasączyć ponczem. Masą przełożyć blaty biszkoptowe. Przygotować polewę: zmieszać składniki na polewę oraz podgrzewać przez 3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. Polać wierz tortu polewą oraz udekorować według uznania.
Życzymy smacznego.