Kącik Kulinarny: szarlotka

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy przepis na szarlotkę. Oczywiście wykonamy ją z dodatkiem szarych renet.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 margaryny (proponuję Kasię)
  • łyżka smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 1,5 kg jabłek  szarej renety
  • cynamon, cukier do posypania jabłek, (może być waniliowy)
  • 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

Przygotowujemy jabłka: umyte obieramy i kroimy na małe kawałeczki, można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jak kto woli). Przyprawiamy cynamonem i niewielką ilością cukru, ok 2 łyżki (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek).
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą 2/3 ciasta rozwałkowujemy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy spód widelcem, następnie posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka. Przykrywamy pozostałą rozwałkowaną i porwaną na mniejsze kawałki częścią ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content