Kącik Kulinarny: święconka wg przepisu Pań z KGW Pierzchów

Tuż przed Świętami Wielkanocnymi w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na tradycyjną święconkę wg Pań z KGW Pierzchów.

Składniki:

  • 1 l serwatki
  • 1 l wody
  • 4 duże korzenie chrzanu
  • 9 jaj
  • 40 dkg boczku wędzony
  • 40 dkg szynki wiejskiej
  • 40 dkg kiełbasy wiejskiej
  • szczypiorek lub koper
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zagotować serwatkę z wodą. Dodać pokrojone w paski wędliny, starty na małych oczkach chrzan i gotować około 20 min. Na końcu dodać ugotowane, pokrojone w paski jajka. Gotować wszystko razem około 10 min. Doprawić pieprzem i solą. Na talerzu posypać drobno skrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem.

Smacznego!

zdj. MJB

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content