Tuż przed Świętami Wielkanocnymi w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na tradycyjną święconkę wg Pań z KGW Pierzchów.
Składniki:
- 1 l serwatki
- 1 l wody
- 4 duże korzenie chrzanu
- 9 jaj
- 40 dkg boczku wędzony
- 40 dkg szynki wiejskiej
- 40 dkg kiełbasy wiejskiej
- szczypiorek lub koper
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotować serwatkę z wodą. Dodać pokrojone w paski wędliny, starty na małych oczkach chrzan i gotować około 20 min. Na końcu dodać ugotowane, pokrojone w paski jajka. Gotować wszystko razem około 10 min. Doprawić pieprzem i solą. Na talerzu posypać drobno skrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem.
Smacznego!
zdj. MJB