Kącik Kulinarny: świąteczne wypieki- pierniczki

Tak jak zapowiadaliÅ›my tydzieÅ„ temu, w naszym KÄ…ciku Kulinarnym rozpoczynamy przygotowania do Å›wiÄ…t. DziÅ› swym sprawdzonym przepisem na pierniki podzieliÅ‚a siÄ™ z nami nasza Czytelniczka, Pani Agnieszka. Wraz ze swymi dziećmi, już upiekli pierwszÄ… partiÄ™ pierniczków. TestowaÅ‚am wiele piernikowych przepisów, ale ten znaleziony na mojewypieki.pl lubiÄ™ najbardziej. NaprawdÄ™ polecam. Na zaÅ‚Ä…czonych zdjÄ™ciach przesyÅ‚am efekty naszej rodzinnej pracy– pisze Pani Agnieszka.

Pani Agnieszko, dziękujemy!

Składniki:

  • ok. 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masÅ‚a
  • 1/2 szklanki brÄ…zowego cukru 
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 1 Å‚yżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 – 2 Å‚yżki przyprawy korzennej do piernika
  • opcjonalnie: 1 Å‚yżeczka kakao (jeÅ›li dodacie kakao pierniczki bÄ™dÄ… ciemniejsze)

Miód, masÅ‚o i cukier podgrzewamy w rondelku i mieszamy, aż cukier siÄ™ rozpuÅ›ci. Studzimy. NastÄ™pnie dodajemy pozostaÅ‚e skÅ‚adniki i wyrabiamy ciasto.  JeÅ›li bÄ™dzie zbyt sypkie dodajemy wiÄ™cej miodu.  JeÅ›li ciasto bÄ™dzie zbyt miÄ™kkie możemy go schÅ‚odzić, bÄ™dzie siÄ™ lepiej waÅ‚kowaÅ‚o.

WaÅ‚kujemy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypujÄ…c mÄ…kÄ…. Wykrawamy za pomocÄ… foremek ulubione ksztaÅ‚ty.  UkÅ‚adamy na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Studzimy na kratce.

Dekorujemy jak wystygną, lub można z tym poczekać dłużej, i udekorować tuz przed świętami.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale proszę się nie obawiać, później zmiękną. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, można do pojemnika włożyć kawałek jabłka, ale pilnować aby się nie zepsuło.

Udanej zabawy i smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content