Kącik Kulinarny: świąteczne wypieki- pierniczki

Tak jak zapowiadaliśmy tydzień temu, w naszym Kąciku Kulinarnym rozpoczynamy przygotowania do świąt. Dziś swym sprawdzonym przepisem na pierniki podzieliła się z nami nasza Czytelniczka, Pani Agnieszka. Wraz ze swymi dziećmi, już upiekli pierwszą partię pierniczków. Testowałam wiele piernikowych przepisów, ale ten znaleziony na mojewypieki.pl lubię najbardziej. Naprawdę polecam. Na załączonych zdjęciach przesyłam efekty naszej rodzinnej pracy– pisze Pani Agnieszka.

Pani Agnieszko, dziękujemy!

Składniki:

  • ok. 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli dodacie kakao pierniczki będą ciemniejsze)

Miód, masło i cukier podgrzewamy w rondelku i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.  Jeśli będzie zbyt sypkie dodajemy więcej miodu.  Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie możemy go schłodzić, będzie się lepiej wałkowało.

Wałkujemy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawamy za pomocą foremek ulubione kształty.  Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Studzimy na kratce.

Dekorujemy jak wystygną, lub można z tym poczekać dłużej, i udekorować tuz przed świętami.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale proszę się nie obawiać, później zmiękną. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, można do pojemnika włożyć kawałek jabłka, ale pilnować aby się nie zepsuło.

Udanej zabawy i smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content