Tak jak zapowiadaliÅ›my tydzieÅ„ temu, w naszym KÄ…ciku Kulinarnym rozpoczynamy przygotowania do Å›wiÄ…t. DziÅ› swym sprawdzonym przepisem na pierniki podzieliÅ‚a siÄ™ z nami nasza Czytelniczka, Pani Agnieszka. Wraz ze swymi dziećmi, już upiekli pierwszÄ… partiÄ™ pierniczków. TestowaÅ‚am wiele piernikowych przepisów, ale ten znaleziony na mojewypieki.pl lubiÄ™ najbardziej. NaprawdÄ™ polecam. Na zaÅ‚Ä…czonych zdjÄ™ciach przesyÅ‚am efekty naszej rodzinnej pracy– pisze Pani Agnieszka.
Pani Agnieszko, dziękujemy!
Składniki:
- ok. 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki brÄ…zowego cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli dodacie kakao pierniczki będą ciemniejsze)
Miód, masło i cukier podgrzewamy w rondelku i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodajemy więcej miodu. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie możemy go schłodzić, będzie się lepiej wałkowało.
Wałkujemy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawamy za pomocą foremek ulubione kształty. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Studzimy na kratce.
Dekorujemy jak wystygną, lub można z tym poczekać dłużej, i udekorować tuz przed świętami.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale proszę się nie obawiać, później zmiękną. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, można do pojemnika włożyć kawałek jabłka, ale pilnować aby się nie zepsuło.
Udanej zabawy i smacznego!