W czasie Wielkiego Postu, przedstawiamy Wam propozycję Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Marszowicach na 3 postne dania ze śledzia. Zapraszamy Was także do obejrzenia (pod artykułem) drugiego odcinka FILMU z cyklu „Moje gotowanie z portalem Mój Gdów”. Tam znajdziecie także przepisy.
– Witam serdecznie. Dzisiaj nasze KGW Marszowice przygotuje 3 potrawy ze śledzia: sałatkę śledziową, śledzia po kaszubsku oraz śledzia na słodko z ketchupem i rodzynkami. – rozpoczyna Przewodnicząca KGW Marszowice Maria Nawojowska.
– Aż 3 potrawy? – pytamy. Umawialiśmy się tylko na wykonanie jednej. Mogliśmy się tego spodziewać. Widać musimy się przyzwyczaić do tego, że Panie nie potrafią wykonywać tylko jednej czynności. Najlepiej się czują, gdy przyrządzają 3 potrawy jednocześnie. Podziwiamy.
Przewodnicząca KGW omawia potrzebne składniki. Jak się okazuje do wykonania aż 3 dań ze śledzia wystarczą jedynie proste produkty: śledzie, ziemniaki, ugotowane jajka, rodzynki, cebule, ogórki kiszone, gorczyca, śmietana, ketchup, koper, ocet winny, odrobina wina wytrawnego, jabłko oraz przyprawy. Przepisy znajdują się pod artykułem.
Panie przystępują do pracy. Jedna kroi śledzie, inna ziemniaki. Pozostałe jabłko oraz jajka. Śledzik kroimy w paski do śledzia na słodko i po kaszubsku, natomiast w kostkę do sałatki. Szefowa KGW przygotowuje w tym czasie aromatyczną zalewę do śledzia po kaszubsku. Podgrzewa ocet winny z białym winem. Dodaje rodzynki, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Dokładnie miesza. Pilnuje, by nie doprowadzić całości do wrzenia. Chwilę później wyczuwamy zapach smażonej cebulki. Po dodaniu rodzynek, ketchupu, octu winnego i cynamonu, całość będzie wyśmienitym sosem do śledzika na słodko.
Poszczególne składniki na sałatkę zostają pokrojone oraz wymieszane. W innej misce śledzik po kaszubsku jest zalewany marynatą. Pachnie tak aromatycznie. Podobno najlepszy będzie kolejnego dnia.
Mamy nadzieję, że chętnie skorzystacie z przepisów „na śledzika” zaproponowanych przez KGW Marszowice. W najbliższym czasie odwiedzimy Panie z innych Kół Gospodyń Wiejskich z naszej gminy, by podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich w Gminie Gdów to skarbnice wiedzy o tradycjach naszego regionu. Świetne gospodynie, a jednocześnie pogodne i sympatyczne Panie, które, jak same mówią, na działanie na rzecz koła i drugiego człowieka zawsze mają czas. To właśnie dlatego są tak wyjątkowe.
Chcecie podzielić się z nami interesującymi przepisami?
Macie ochotę na udział w „Moim gotowaniu z portalem Mój Gdów?” Czekamy na Wasze zgłoszenia. Chętnych prosimy o kontakt pod nr tel.: 882 175 894 lub mailowo redakcja@mojgdow.pl.
„Śledziki na 3 sposoby” według KGW Marszowice
1. SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki: 0,5 kg śledzia, 1 jabłko (winne lub szara reneta), 1 cebula, 1 duży ogórek kiszony, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 2 jajka na twardo.
SOS: 3 łyżki gęstej śmietany, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Wykonanie: Śledzia oraz ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm. Drobno kroimy ołupione jabłko, cebulę, ogórka kiszonego oraz jajko. Mieszamy z przygotowanym sosem. Smacznego!
2. ŚLEDŹ PO KASZUBSKU
Składniki: 4 filety śledzia, 2 łyżki rodzynek, 1 szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 1 łyżka gorczycy, 2 liście laurowe, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie: Podgrzać ocet winny oraz białe wino z gorczycą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Nie gotować. Dodać rodzynki. Ostudzić. Zalewą zalać pokrojone w paski śledzie. Wymieszać. Odstawić na noc. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
3.ŚLEDŹ NA SŁODKO Z KETCHUPEM I RODZYNKAMI
Składniki: 4 filety śledzia, 1 cebula, 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka cukru, szczypta cynamonu.
Wykonanie: Śledzie kroimy w paski. Rodzynki zalać wrzątkiem, a następnie odcedzić sitkiem. Dzięki temu będą smaczniejsze. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju (szklimy). Dodajemy ketchup, ocet winny, namoczone rodzynki, cynamon. Całość dusimy 2 minuty. Do miski nakładamy warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Bardzo delikatnie mieszamy. Dekorujemy koperkiem. Odstawić na noc. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
Tekst/Foto: mjb .