DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym polecamy przepis na sernik -zebra.
Składniki na spód:
- 250 g ciastek pełnoziarnistych, owsianych lub herbatników
- 2 łyżki czarnego kakao
- 80 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 0,7 kg zmielonego twarogu
- 120 ml śmietany 36% lub 30%
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 tabliczki białej czekolady
- Opcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- Kopiata łyżka czarnego kakao
Na początku szykujemy spód: pokruszone ciastka, kakao i masło wrzucamy do malaksera i mieszamy, aż nasza masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę z ciastek. Ugniatając palcami masę pokrywamy nią spód tortownicy, można zrobić także brzegi. Chłodzimy w lodówce.
Na masę serową składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Wszystkie składniki na masę miksujemy razem. Na koniec odlewamy część masy (ok. 25%) i dodajemy do mniejszej części 1,5 łyżki kakao, mieszamy.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód, naprzemiennie: masa biała (ok. 3.4 szklanki), masa czara ok. (1/4 szklanki). Aby wyszły nam paski, masę wylewamy na sam środek formy.
Pieczemy w temperaturze 170ºC (góra-dół) przez około 70-80 minut. Najlepiej piec w kąpieli wodnej lub wstawiając do piekarnika blachę z wodą, aby cały czas była para wodna. Ma to zapobiec pękaniu sernika. W razie konieczności można wydłużyć czas pieczenia.
Przepis inspirowany przepisem na sernik zebra ze strony mojewypieki.com