KÄ…cik Kulinarny: sernik zebra

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym polecamy przepis na sernik -zebra.

Składniki na spód:

  • 250 g ciastek peÅ‚noziarnistych, owsianych lub herbatników
  • 2 Å‚yżki czarnego kakao
  • 80 g roztopionego masÅ‚a

Składniki na masę serową:

  • 0,7 kg zmielonego twarogu
  • 120 ml Å›mietany 36% lub 30%
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 tabliczki biaÅ‚ej czekolady
  • Opcjonalnie: 2 Å‚yżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • Kopiata Å‚yżka czarnego kakao

Na początku szykujemy spód: pokruszone ciastka, kakao i masło wrzucamy do malaksera i mieszamy, aż nasza masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę z ciastek. Ugniatając palcami masę pokrywamy nią spód tortownicy, można zrobić także brzegi. Chłodzimy w lodówce.

Na masę serową składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Wszystkie składniki na masę miksujemy razem. Na koniec odlewamy część masy (ok. 25%) i dodajemy do mniejszej części 1,5 łyżki kakao, mieszamy.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód, naprzemiennie: masa biała (ok. 3.4 szklanki), masa czara ok. (1/4 szklanki). Aby wyszły nam paski, masę wylewamy na sam środek formy.

Pieczemy w temperaturze 170ºC (góra-dół) przez około 70-80 minut. Najlepiej piec w kąpieli wodnej lub wstawiając do piekarnika blachę z wodą, aby cały czas była para wodna. Ma to zapobiec pękaniu sernika. W razie konieczności można wydłużyć czas pieczenia.

Przepis inspirowany przepisem na sernik zebra ze strony mojewypieki.com

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content