Kącik Kulinarny: Sałatka ziemniaczana do śledzia

W dzisiejszym Kąciku Kulinarnym swym sprawdzonym przepisem na sałatkę ziemniaczaną do śledzia dzieli się z nami nasza Czytelniczka, Pani Julia.

Składniki:

  • ogórki kiszone 1/2 kg
  •  pieczarki marynowane 1/2 kg
  • 4 cebule
  • 1 papryka czerwona świeża
  • 4 marchewki
  • ziemniaki 1/2 kg
  • jabłka 2 szt
  • natka pietruszki, koperek
  • sól , pieprz
  • majonez
  • jajka 5 szt
  • mały słoik buraczków czerwonych konserwowych

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchew, jajka ugotować i po przestudzeniu pokroić w kostkę. Ogórki, pieczarki, jabłka, cebulę pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zasypać 1 łyżką cukru i zostawić na 1 godz. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Wszystko lekko wymieszać, dodać pokrojoną zieleninę, doprawić solą pieprzem i połączyć majonezem. Podzielić sałatkę na dwie części. Do jednej części dodać pokrojone buraczki czerwone.

Sałatki można ułożyć warstwowo lub podawać oddzielnie. Serwować z śledziem solonym, z zalewy lub inną rybą np smażoną. Śledzie solone zalewać kilka razy wodą by nie były za słone.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content