Kącik Kulinarny: sałatka meksykańska

Dziś propozycja naszej Czytelniczki na sałatkę meksykańską. Szybka i bardzo smaczna. Pomysł zaczerpnięty z portalu Kwestia Smaku.

 

Składniki: 

  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1/2 czerwonej papryki
  • por
  • 200 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu lub mieszanka majonezu z jogurtem naturalnym
  • przyprawy: sól, pieprz

Kukurydzę oraz czerwoną fasolę  odcedzamy na sitku, i wsypujemy do miski. Ananasa odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do miski. Do naszej sałatki dorzucamy umytż i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, oraz pokrojony w kostkę ser.

Pora myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na półtalarki. Układamy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Dodajemy do naszej sałatki. Doprawiamy majonezem i przyprawami. Mieszamy. Można udekorować zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content