Dziś w naszym kąciku kulinarnym przedstawiamy przepis na rurki z kremem nadesłany przez panią Marię.
SKŁADNIKI
Ciasto: 1 kg mąki, 2 kostki margaryny, 2 szklanki śmietany, sól.
Krem: 1 litr mleka, 2 cukry waniliowe, 14 łyżek cukru, 4 płaskie łyżki mąki pszennej, 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, 2 kostki masła.
Do dekoracji: 2 żółtka, pół szklanki drobno pokrojonych orzechów zmieszanych z 4 łyżkami cukru.
WYKONANIE
Foremki do rurek natłuścić olejem lub miękkim masłem.
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i odstawić do lodówki na godzinę. Podzielić ciasto na kilka części, z której każdą rozwałkować, a następnie podzielić na pasy o szerokości około 2 centymetrów i zawinąć na foremki. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem, a następnie zanurzyć w orzechach do dekoracji. Piec 15-25 minut w temperaturze 200 stopnia, do uzyskania złotego koloru.
Ze składników na krem (oprócz masła) ugotować budyń. Po przestudzeniu zmiksować z masłem. Przygotowanym kremem wypełnić rurki przy użyciu rękawa cukierniczego.
Życzymy smacznego!