KÄ…cik Kulinarny: „Rafaello jaglane” wedÅ‚ug KGW Wiatowice

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym goÅ›cimy Panie z KoÅ‚a GospodyÅ„ Wiejskich z Wiatowic, które zaprezentujÄ… nam przepis na „Rafaello jaglane”.

Zapraszamy także na film instruktażowy zamieszczony na dole strony.

Składniki (na 15 dużych sztuk):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g)
  • 2 dojrzaÅ‚e banany (240 g)
  • 4 suszone daktyle (20 g)
  • 4 Å‚yżki zmielonych wiórków kokosowych (40 g)
  • 1 Å‚yżeczka cynamonu
  • ½ laski wanilii

Dodatkowo:

  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • ½ szklanki orzechów mielonych

Wykonanie: Kaszą jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Następnie kaszę ugotować w 1 szklance wody z łyżeczką cynamonu i pokrojonymi w plasterki bananami do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Przestudzić. Do kaszy dodać zmielone wiórki kokosowe, ziarna wanilii i daktyle. Zmiksować na gładką masę. Odstawić do lodówki do stężenia. Z kaszy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych. Inne w kakao, płatkach migdałowych czy w orzechach włoskich. Przechowywać w lodówce do czasu podania. Smacznego!

Tekst/Foto: Maria Jelonek – Bankowicz

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content