DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym goÅ›cimy Panie z KoÅ‚a GospodyÅ„ Wiejskich z Wiatowic, które zaprezentujÄ… nam przepis na „Rafaello jaglane”.
Zapraszamy także na film instruktażowy zamieszczony na dole strony.
Składniki (na 15 dużych sztuk):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g)
- 2 dojrzałe banany (240 g)
- 4 suszone daktyle (20 g)
- 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych (40 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ laski wanilii
Dodatkowo:
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- ½ szklanki kakao
- ½ szklanki płatków migdałowych
- ½ szklanki orzechów mielonych
Wykonanie: Kaszą jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Następnie kaszę ugotować w 1 szklance wody z łyżeczką cynamonu i pokrojonymi w plasterki bananami do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Przestudzić. Do kaszy dodać zmielone wiórki kokosowe, ziarna wanilii i daktyle. Zmiksować na gładką masę. Odstawić do lodówki do stężenia. Z kaszy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych. Inne w kakao, płatkach migdałowych czy w orzechach włoskich. Przechowywać w lodówce do czasu podania. Smacznego!
Tekst/Foto: Maria Jelonek – Bankowicz