Kącik Kulinarny: przygotuj się z nami na Tłusty Czwartek

W tym tygodniu zapraszamy do naszego Kącika Kulinarnego wyjątkowo w środę, aby każdy miał szansę przygotować się na Tłusty Czwartek.

Ostatni czwartek przed Wielkim Postem to czas objadania się pączkami, faworkami oraz oponkami. W większości polskich kuchni unosi się zapewne zapach tych pyszności. Jeśli jednak jeszcze nie wiecie, który przepis na pączki jest najlepszy, pomocą nam służą jak zawsze niezastąpione gospodynie z Gminy Gdów. Tym razem tradycyjny przepis na pączki przedstawią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie.

Z paniami spotykamy się w ich odnowionej siedzibie. Od razu zauważamy piękne białe bluzki oraz czarne fartuszki z logo KGW. Z przyjemnością wspólnie zasiadamy przy dużym stole, otoczone nowiutkimi meblami kuchennymi oraz zabytkowymi komodami na kroniki. Zza witryny spogląda na nas łaskawie święta Marta, której wizerunek jest wyhaftowany na sztandarze KGW. Czuć ciepło od palącego się kominka.

Na blacie kuchennym czekają już składniki na pączki. Ciekawi jesteśmy sekretnego przepisu oraz sposobu wykonania tych pysznych słodkości.

Pieczenie pączków należy zacząć od wypicia herbaty z miodem i cytryną – oświadcza zdecydowanie Przewodnicząca KGW – Renata Mętel.

Tak też czynimy.

Rok temu o tej porze, dokładnie 8 lutego 2020 r. świętowałyśmy Jubileusz 55-lecia. Ale ten czas leci – zagaduje Zosia.

Pączki od zawsze gościły na polskich stołach – opowiada Anna, była przewodnicząca Koła, wieloletnia kucharka – Szczególnie dużo zjadano ich właśnie w tłusty czwartek. Był to radosny czas przed wielkim postem. Czas, gdy można było zjeść nieco więcej słodkiego, gdyż przed nami post i zaciskanie pasa. A trzeba wiedzieć, że gdy byłam dzieckiem nie mieliśmy dostępu do tylu słodyczy, ile nasze wnuki obecnie. Często odwiedzaliśmy się w tym dniu wzajemnie, niczym kolędnicy. Jedni zajadali się pączkami, inni chrustem czy oponkami. Jedzono także zwykłe bułki, polane po prostu roztopioną słoniną ze skwarkami. Niejednokrotnie popijano całość trunkiem.

Należy zacząć od przygotowania drożdżowego zaczynu na ciasto na pączki  – ogłasza Pani Renia. Przepis znajduje się pod artykułem. Praca wre. Humory wyraźnie dopisują.  Jedne zarabiają ciasto. Inne szykują garnek oraz miejsce do pieczenia.

Ważne, by wyrobione ciasto było pulchne oraz dobrze wyrosło. Nie należy się spieszyć– radzi Pani Anna, po czym miskę z ciastem kładzie obok kominka. Będzie lepiej rosło.

Szybko okazało się, że panie nie mogą zbyt długo siedzieć bezczynnie czekając na wyrośnięte ciasto, a same pączki – nie wystarczą. Panie przystąpiły do robienia OPONEK. Zapytane o sekretny przepis z pamięci wyrecytowały składniki: 250 g, 250 g białego sera, ¼ kostki margaryny (50 g), ½ szklanki cukru pudru, 2 jaja, 1 łyżeczka sody, kieliszek spirytusu, smalec do smażenia.

– A może oponki? Mamy przecież potrzebne składniki. – zaproponowała Pani Zosia.

I tak, miały być tylko pączki, a jak zawsze w Pierzchowie okazało się, że będą zarówno pączki, oponki jak i faworki.

Przyszła pora na skosztowanie wypieków.

– To się nazywa pączek.  Mięciutkie ciasto, piękny kolor, smaczna domowa marmolada w środku. Taki jest najlepszy. Domowy. Smaczny– zachwala Pani Basia.

Kosztujemy zatem i my. Faktycznie, wypieki smakują wyśmienicie. Przy stole wsłuchujemy się w 55-letnią historię KGW, oglądamy liczne kroniki i zdjęcia, podziwiamy remont, wykonany niemal w całości ze środków własnych KGW. Panie nie tracą czasu. Zajadając pączki, oponki i faworki, wymieniają się propozycjami na niedzielny obiad, rozmawiają o wydarzeniach, które odbędą się w najbliższym czasie. To dobra pora na planowanie, jakie ciasta upieką na niedzielny kiermasz charytatywny w Niegowici.

Błogi czas pieczenia pączków z Kołem Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie dobiegł końca. Mamy nadzieję, że chętnie skorzystacie z ich przepisu. W najbliższym czasie odwiedzimy Panie z innych Kół Gospodyń Wiejskich z naszej gminy, by podzielić się z Wami kolejnymi przepisami.

Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich w Gminie Gdów to skarbnice wiedzy o tradycjach naszego regionu. Świetne gospodynie, a jednocześnie pogodne i sympatyczne panie. Panie, które, jak same mówią, na działanie na rzecz koła i drugiego człowieka zawsze mają czas.  To właśnie dlatego są tak wyjątkowe.

PĄCZKI (przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie):

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 4 żółtka, 40 g cukru (3 łyżki), 25 g świeżych drożdży, ¼ kostki masła, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu lub rumu, 1 l oleju lub smalcu, marmolada do nadzienia. Do lukru konieczne są 3 łyżki soku z cytryny oraz 10 łyżek cukru pudru.

Wykonanie: Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu. Z kolei 3 łyżki cukru ucieramy z żółtkami. Ogrzaną mąkę i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z cukrem, rozpuszczone drożdże, dodajemy olejek, rozpuszczone masło oraz spirytus. Dokładnie mieszamy, a później wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykrywamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy konfiturę, sklejamy dokładnie, zbieramy ciasto wokół konfitury, sklejamy dokładnie, aby utworzyła się niewielka kula. Układamy na posypanej mąką stolnicy, zlepieniem do dołu. Zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy urosną smażymy na rozgrzanym smalcu. Do smalcu zawsze dodajemy kawałek ziemniaka. Gdy ziemniak pięknie się smaży, oznacza to, że można przystąpić do smażenia pączków. Gotowe pączusie odstawiamy na kratkę lub papierowy ręcznik. Gdy ostygną lukrujemy obficie.

 

OPONKI (przepis KGW Pierzchów)

Ciasto: 250 g mąki, 250 g białego sera, ¼ kostki margaryny (50 g), ½ szklanki cukru pudru, 2 jaja, 1 łyżeczka sody, kieliszek spirytusu + smalec do smażenia.

Wykonanie: Z składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka a w środku kółek wykrawać mniejsze kółka. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Do smalcu zawsze dodajemy kawałek ziemniaka. Gdy ziemniak pięknie się smaży, oznacza to, że można przystąpić do smażenia. Posypać cukrem pudrem.

 

CHRUST (przepis KGW Pierzchów)

Składniki: 5 g masła, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 25 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, pół szklanki mleka + smalec do smażenia.

Wykonanie: Jajko z cukrem zmiksować. Dodać roztopione masło, proszek do pieczenia, sól oraz mleka. Całość ponownie zmiksować. Ciasto rozwałkować. Wyciąć paski o szerokości 3 cm i długości co najmniej 5 cm. W środku prostokąta wyciąć nożem kreskę, a następnie połówkę prostokąta przełożyć przez wyciętą dziurkę, tak by powstał kształt faworka. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Do smalcu zawsze dodajemy kawałek ziemniaka. Gdy ziemniak pięknie się smaży, oznacza to, że można przystąpić do smażenia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Tekst/foto: M.J-B

Niespodzianka od Pań z KGW Pierzchów:

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content