W tym tygodniu zapraszamy do naszego Kącika Kulinarnego wyjątkowo w środę, aby każdy miał szansę przygotować się na Tłusty Czwartek.
Ostatni czwartek przed Wielkim Postem to czas objadania się pączkami, faworkami oraz oponkami. W większości polskich kuchni unosi się zapewne zapach tych pyszności. Jeśli jednak jeszcze nie wiecie, który przepis na pączki jest najlepszy, pomocą nam służą jak zawsze niezastąpione gospodynie z Gminy Gdów. Tym razem tradycyjny przepis na pączki przedstawią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie.
Z paniami spotykamy się w ich odnowionej siedzibie. Od razu zauważamy piękne białe bluzki oraz czarne fartuszki z logo KGW. Z przyjemnością wspólnie zasiadamy przy dużym stole, otoczone nowiutkimi meblami kuchennymi oraz zabytkowymi komodami na kroniki. Zza witryny spogląda na nas łaskawie święta Marta, której wizerunek jest wyhaftowany na sztandarze KGW. Czuć ciepło od palącego się kominka.
Na blacie kuchennym czekają już składniki na pączki. Ciekawi jesteśmy sekretnego przepisu oraz sposobu wykonania tych pysznych słodkości.
– Pieczenie pÄ…czków należy zacząć od wypicia herbaty z miodem i cytrynÄ… – oÅ›wiadcza zdecydowanie PrzewodniczÄ…ca KGW – Renata MÄ™tel.
Tak też czynimy.
– Rok temu o tej porze, dokÅ‚adnie 8 lutego 2020 r. Å›wiÄ™towaÅ‚yÅ›my Jubileusz 55-lecia. Ale ten czas leci – zagaduje Zosia.
– PÄ…czki od zawsze goÅ›ciÅ‚y na polskich stoÅ‚ach – opowiada Anna, byÅ‚a przewodniczÄ…ca KoÅ‚a, wieloletnia kucharka – Szczególnie dużo zjadano ich wÅ‚aÅ›nie w tÅ‚usty czwartek. ByÅ‚ to radosny czas przed wielkim postem. Czas, gdy można byÅ‚o zjeść nieco wiÄ™cej sÅ‚odkiego, gdyż przed nami post i zaciskanie pasa. A trzeba wiedzieć, że gdy byÅ‚am dzieckiem nie mieliÅ›my dostÄ™pu do tylu sÅ‚odyczy, ile nasze wnuki obecnie. CzÄ™sto odwiedzaliÅ›my siÄ™ w tym dniu wzajemnie, niczym kolÄ™dnicy. Jedni zajadali siÄ™ pÄ…czkami, inni chrustem czy oponkami. Jedzono także zwykÅ‚e buÅ‚ki, polane po prostu roztopionÄ… sÅ‚oninÄ… ze skwarkami. Niejednokrotnie popijano caÅ‚ość trunkiem.
– Należy zacząć od przygotowania drożdżowego zaczynu na ciasto na pÄ…czki – ogÅ‚asza Pani Renia. Przepis znajduje siÄ™ pod artykuÅ‚em. Praca wre. Humory wyraźnie dopisujÄ…. Jedne zarabiajÄ… ciasto. Inne szykujÄ… garnek oraz miejsce do pieczenia.
– Ważne, by wyrobione ciasto byÅ‚o pulchne oraz dobrze wyrosÅ‚o. Nie należy siÄ™ spieszyć– radzi Pani Anna, po czym miskÄ™ z ciastem kÅ‚adzie obok kominka. BÄ™dzie lepiej rosÅ‚o.
Szybko okazaÅ‚o siÄ™, że panie nie mogÄ… zbyt dÅ‚ugo siedzieć bezczynnie czekajÄ…c na wyroÅ›niÄ™te ciasto, a same pÄ…czki – nie wystarczÄ…. Panie przystÄ…piÅ‚y do robienia OPONEK. Zapytane o sekretny przepis z pamiÄ™ci wyrecytowaÅ‚y skÅ‚adniki: 250 g, 250 g biaÅ‚ego sera, ¼ kostki margaryny (50 g), ½ szklanki cukru pudru, 2 jaja, 1 Å‚yżeczka sody, kieliszek spirytusu, smalec do smażenia.
– A może oponki? Mamy przecież potrzebne skÅ‚adniki. – zaproponowaÅ‚a Pani Zosia.
I tak, miały być tylko pączki, a jak zawsze w Pierzchowie okazało się, że będą zarówno pączki, oponki jak i faworki.
Przyszła pora na skosztowanie wypieków.
– To siÄ™ nazywa pÄ…czek. MiÄ™ciutkie ciasto, piÄ™kny kolor, smaczna domowa marmolada w Å›rodku. Taki jest najlepszy. Domowy. Smaczny– zachwala Pani Basia.
Kosztujemy zatem i my. Faktycznie, wypieki smakują wyśmienicie. Przy stole wsłuchujemy się w 55-letnią historię KGW, oglądamy liczne kroniki i zdjęcia, podziwiamy remont, wykonany niemal w całości ze środków własnych KGW. Panie nie tracą czasu. Zajadając pączki, oponki i faworki, wymieniają się propozycjami na niedzielny obiad, rozmawiają o wydarzeniach, które odbędą się w najbliższym czasie. To dobra pora na planowanie, jakie ciasta upieką na niedzielny kiermasz charytatywny w Niegowici.
Błogi czas pieczenia pączków z Kołem Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie dobiegł końca. Mamy nadzieję, że chętnie skorzystacie z ich przepisu. W najbliższym czasie odwiedzimy Panie z innych Kół Gospodyń Wiejskich z naszej gminy, by podzielić się z Wami kolejnymi przepisami.
Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich w Gminie Gdów to skarbnice wiedzy o tradycjach naszego regionu. Świetne gospodynie, a jednocześnie pogodne i sympatyczne panie. Panie, które, jak same mówią, na działanie na rzecz koła i drugiego człowieka zawsze mają czas. To właśnie dlatego są tak wyjątkowe.
PĄCZKI (przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie):
Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 4 żółtka, 40 g cukru (3 łyżki), 25 g świeżych drożdży, ¼ kostki masła, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu lub rumu, 1 l oleju lub smalcu, marmolada do nadzienia. Do lukru konieczne są 3 łyżki soku z cytryny oraz 10 łyżek cukru pudru.
Wykonanie: Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu. Z kolei 3 łyżki cukru ucieramy z żółtkami. Ogrzaną mąkę i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z cukrem, rozpuszczone drożdże, dodajemy olejek, rozpuszczone masło oraz spirytus. Dokładnie mieszamy, a później wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykrywamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy konfiturę, sklejamy dokładnie, zbieramy ciasto wokół konfitury, sklejamy dokładnie, aby utworzyła się niewielka kula. Układamy na posypanej mąką stolnicy, zlepieniem do dołu. Zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy urosną smażymy na rozgrzanym smalcu. Do smalcu zawsze dodajemy kawałek ziemniaka. Gdy ziemniak pięknie się smaży, oznacza to, że można przystąpić do smażenia pączków. Gotowe pączusie odstawiamy na kratkę lub papierowy ręcznik. Gdy ostygną lukrujemy obficie.
OPONKI (przepis KGW Pierzchów)
Ciasto: 250 g mąki, 250 g białego sera, ¼ kostki margaryny (50 g), ½ szklanki cukru pudru, 2 jaja, 1 łyżeczka sody, kieliszek spirytusu + smalec do smażenia.
Wykonanie: Z składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka a w środku kółek wykrawać mniejsze kółka. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Do smalcu zawsze dodajemy kawałek ziemniaka. Gdy ziemniak pięknie się smaży, oznacza to, że można przystąpić do smażenia. Posypać cukrem pudrem.
CHRUST (przepis KGW Pierzchów)
Składniki: 5 g masła, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 25 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, pół szklanki mleka + smalec do smażenia.
Wykonanie: Jajko z cukrem zmiksować. Dodać roztopione masło, proszek do pieczenia, sól oraz mleka. Całość ponownie zmiksować. Ciasto rozwałkować. Wyciąć paski o szerokości 3 cm i długości co najmniej 5 cm. W środku prostokąta wyciąć nożem kreskę, a następnie połówkę prostokąta przełożyć przez wyciętą dziurkę, tak by powstał kształt faworka. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Do smalcu zawsze dodajemy kawałek ziemniaka. Gdy ziemniak pięknie się smaży, oznacza to, że można przystąpić do smażenia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Tekst/foto: M.J-B
Niespodzianka od Pań z KGW Pierzchów: