Dziś przedstawiamy propozycję wykorzystania pozostałości z wczorajszego obiadu oraz tego, co akurat mamy w lodówce. Zachęcamy do niemarnowania jedzenia.
POTRAWKA Z PIECZENI
Składniki: 200 g pieczeni, 250 g ananasa z puszki (6 krążków), 200 g pieczarek, 3 marchwie, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 150 g makaronu pełnoziarnistego typu penne, 1 ząbek czosnku, słoik sosu słodko – kwaśnego 350 g, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki masła, po poł łyżeczki: ziół prowansalskich, tymianku, majeranku, papryki słodkiej w proszku, pieprzu; ewentualnie sól do smaku.
Wykonanie: Makaron gotować w osolonej wodzie przez 9 minut, odcedzić. W tym czasie na roztopionym maśle podsmażyć ząbek czosnku przez 2 minuty. Usunąć ząbek czosnku z patelni. Smażyć kilka minut pieczarki i cebulę, pokrojone w paski. Odłożyć do innego naczynia. Podsmażyć marchew, pomidor i paprykę pokrojone w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę pieczeń, podsmażyć. Dodać ananas pokrojony w kostkę, sos słodko – kwaśny, makaron oraz pieczarki. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, tymiankiem, majerankiem, słodką papryką w proszku (można je wcześniej zetrzeć w moździerzu, by wydobyć z nich pełen aromat). Całość dusić 5 minut. Udekorować świeżym koperkiem. Smacznego!