Kącik Kulinarny: polędwiczki w sosie chrzanowym

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis przetestowany przez Panią Asię na polędwiczki w sosie chrzanowym.

Składniki:

  • polÄ™dwiczka wieprzowa ok. ½ kg
  • ​1 Å‚yżka oleju​
  • 1/4 szklanki biaÅ‚ego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wody
  • 2 ​ ​łyżki ​sosu sojowego
  • ​1,5 Å‚yżeczki tartego chrzanu​
  • 100 ml Å›mietanki 30%
  • 1 Å‚yżeczka mÄ…ki ziemniaczanej
  • ​Szczypiorek

PolÄ™dwiczkÄ™ należy opÅ‚ukać i osuszyć rÄ™cznikiem papierowym, wyciąć biaÅ‚Ä… bÅ‚onÄ™. MiÄ™so pokroić na centymetrowe plastry. Na dużą patelniÄ™ lub do garnka z grubym dnem wlać olej i na  gorÄ…cy tÅ‚uszcz ukÅ‚adać miÄ™so. Smażyć z każdej strony przez ok. 3-4 minuty. Pod koniec smażenia doprawić odrobinÄ… soli i pieprzu.

NastÄ™pnie wlać wino, jeÅ›li używamy i gotować przez pół minuty, nastÄ™pnie wlać gorÄ…cÄ… wodÄ™ i sos sojowy. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż miÄ™so bÄ™dzie miÄ™kkie. Na koniec dodajemy chrzan i Å›mietankÄ™ oraz rozmieszanÄ… w 2 Å‚yżkach wody mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ…. Sos wymieszać i zagotować.  

Polecamy podawać ze szczypiorkiem.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content