Kącik Kulinarny: polędwiczki w sosie chrzanowym

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis przetestowany przez Panią Asię na polędwiczki w sosie chrzanowym.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa ok. ½ kg
  • ​1 łyżka oleju​
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wody
  • 2 ​ ​łyżki ​sosu sojowego
  • ​1,5 łyżeczki tartego chrzanu​
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ​Szczypiorek

Polędwiczkę należy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, wyciąć białą błonę. Mięso pokroić na centymetrowe plastry. Na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem wlać olej i na  gorący tłuszcz układać mięso. Smażyć z każdej strony przez ok. 3-4 minuty. Pod koniec smażenia doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Następnie wlać wino, jeśli używamy i gotować przez pół minuty, następnie wlać gorącą wodę i sos sojowy. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy chrzan i śmietankę oraz rozmieszaną w 2 łyżkach wody mąką ziemniaczaną. Sos wymieszać i zagotować.  

Polecamy podawać ze szczypiorkiem.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content