Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis przetestowany przez Panią Asię na polędwiczki w sosie chrzanowym.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa ok. ½ kg
- ​1 łyżka oleju​
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody
- 2 ​ ​łyżki ​sosu sojowego
- ​1,5 łyżeczki tartego chrzanu​
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ​Szczypiorek
Polędwiczkę należy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, wyciąć białą błonę. Mięso pokroić na centymetrowe plastry. Na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem wlać olej i na gorący tłuszcz układać mięso. Smażyć z każdej strony przez ok. 3-4 minuty. Pod koniec smażenia doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Następnie wlać wino, jeśli używamy i gotować przez pół minuty, następnie wlać gorącą wodę i sos sojowy. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy chrzan i śmietankę oraz rozmieszaną w 2 łyżkach wody mąką ziemniaczaną. Sos wymieszać i zagotować.
Polecamy podawać ze szczypiorkiem.