Kącik Kulinarny: placki po węgiersku

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis na placki po węgiersku.

Składniki na gulasz:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  •  bulion lub woda (ok.1 l)
  • 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy, łyżka masła
  • 2 łyżki smalcu 

 

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka mąki pszennej
  • mała cebula
  • 1 duże lub dwa małe jajka
  • łyżka śmietany
  • sól (do smaku, ok. 1 płaska łyżeczka), pieprz
  • olej roślinny lub smalec do smażenia

Jako pierwszy przygotowujemy gulasz.

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni lub w szerokim garnku z grubym dnem  szklimy cebulę na oliwie z łyżką masła. Na oddzielnej patelni na smalcu obsmażamy kawałki mięsa. Doprawiamy solą i papryką i łączymy mięso z cebulą, zalewamy gorącym bulionem lub wodą, dodajemy sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy, aż mięso będzie miękkie (ponad godzinę). Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rozprowadzoną w kilku łyżkach wody mąkę, aby zagęścić sos. Zagotowujemy, jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Przygotowujemy placki:

Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z obraną cebulą w maszynce lub na tarce o małych oczkach. Dodajemy łyżkę śmietany (która sprawi, ze nasze ziemniaki nie ściemnieją). Odstawiamy na kilka minut, po czym odlewamy zebrany sok. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko oraz sól. Mieszamy. Masę ziemniaczaną wykładamy łyżką na patelnię i  smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Placki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Gotowe, układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, następnie przekładamy na talerz, wykładamy gulasz, przykrywamy drugim plackiem, kładziemy łyżkę śmietany i odrobinę zieleniny, np. szczypiorku lub natki pietruszki.
Smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content